Новото находище на нефт и газ в Карско море се нарича „Победа“

Една от най-големите нефтени руски компании „Роснефт“ успешно приключи сондиране в най-северната точка на света в арктическия сондаж „Университетская – 1 в Карско море“, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на собственика на компанията Игор Сечин, от кладенеца може да се добиват до 100 млн. тона петрол и 338 млрд. кубични метра природен газ. За да бъде намерено „черното злато“ се е наложило да се пробие сондаж с дълбочина от 2113 метра в Карско море, като дълбочината на морето в зоната на сондажа е 81 м.

„Роснефт“ откри нов регион в Карско море, който представлява продължение на морския шелф на най-големите нефтогазови структури в Западен Сибир. Новото находище според експертите превъзхожда регионите като Мексиканския залив, бразилския шелф, арктическия шелф на Аляска и Канада, а също може да се сравнява с природо-ресурсната база в Саудитска Арабия. Континенталният шелф на Русия е един от най-големите в света на неизследвани източници на въглеводород, чиито перспективни запаси надвишават тези на Северно море и Мексиканския залив взети заедно. Новото находище в Карско море се нарича „Победа“, поясни Сечин.