Нови маршрути за разходка из стара Москва: от Китай-город до „Чистие пруди“

Автор: Кира Егорова.

„Руски дневник“ реши да организира виртуална екскурзия в района Китай-город, чието название на руски се свързва с Китай, но няма никакво отношения към тази страна.

Районът е получил името си през 16-и век, когато бил заселен от търговци (https://en.wikipedia.org/wiki/Kitay-gorod). За разходката ни има отличен повод: тук се появиха три широки пешеходни зони по улиците „Забелин“, „Маросейка“ и „Покровка“.

Пояснение:

Прието е, че „стара Москва“, а именно планирането и архитектурата на града от 18-и и 19-и век, е била изгубена при съветската власт по време на мащабното планиране от 60-те до 80-те години на миналия век.

Финалните щрихи към облика на съвременна Москва били направени със събарянето на старинни сгради в центъра на града и при така нареченото „точково застрояване“ на центъра в началото 2000-те години.

Между другото, разхождайки се из Москва, все още можете да видите фамилна графска къща, надничаща зад търговския център, или пък 300-годишна църква, издигаща се във вътрешен двор в бизнес квартал.

Маршрут: пешком от станцията на метрото „Лубянка“ до станцията „Чистие пруди“(„Чистые пруды“)

Разстояние: 2,6 км

Време (без спирания): 40 минути

Станция „Лубянка“

Предлагаме да започнем маршрута от станцията на метрото „Лубянка“ (червената линия), тъй като метростанцията „Китай-город“ има сложна навигация, която не е по силите дори на местните жители. Освен това Лубянският площад ще ви даде отлична представа за съветската архитектура и ще послужи като контраст на стара Москва. Пътят ви върви покрай Политехническия музей, построен в началото на XX век по време на управлението на последния руски цар Николай Втори.

Паркът на Стария площад и църквата на „Вси светии“ на Кулишки

Когато отминете Политехническия музей, ще излезете пред подлеза, който ще ви отведе направо в парка по пътя към Стария площад. На противоположната страна на площада се намира великолепната червено-бяла църква „Вси светии на Кулишки“, пренесла фантастичния приказен руски народен облик през две столетия. В Китай-город има най-малко дванадесетина църкви, които са на повече от 150 години: сами ще се убедите в това, ако ви провърви да се изгубите в района на улица „Солянка“.

Улица „Забелин“

От църквата свийте в уличката „Солянский проезд“, която след кръстовището магически се превръща в разкошната пешеходна улица „Забелин“. Заради наклона си цялата улица се изпълва със светлина в късния следобед. По-нагоре, на кръстовището ще видите огромния православен комплекс  „Йоанно-Предтеченския манастир“, построен през 80-те години на 18-и век, запазил се изцяло до ден-днешен. Можете да се възползвате и от възможността да опитате приготвените на място печива в църковната лавка.

„Старосадский переулок“ – Катедрален събор

Обърнете се с гръб към манастира и се гмурнете в уличката „Старосадский переулок“. След минута изведнъж небето над вас ще прободе стрелата на католическия Катедрален събор. Може свободно да се разхождате по територията на събора, а към 7 часа вечерта минувачите обикновено дочуват звуците на орган, който изнася концерт. Можете да станете пълноценни слушатели само срещу 10-15 долара. От събора продължете да вървите напред, от уличката – в дясно и много скоро ще се озовете на една от най-старинните улици в Москва – „Маросейка“.

„Маросейка“ и „Покровка“

Въпреки двете напълно различни имена „Маросейка“ и „Покровка“ винаги образуват една улица. Само преди година вие нямаше да разберете, че сте попаднали в музей на открито: на възприятието ви несъмнено щяха да попречат тесните тротоари с полуразрушен асфалт, прашните фасади на старите сгради, визуално построили се в една сива редица, и широката част за движение с бръмчащите задръствания на светофарите.

Днес обаче разноцветните фасади на широките алеи за разходки радват очите, а многобройните кафенета и магазините на „Маросейка“ и „Покровка“ няма да позволят да ви доскучае. Продължете да вървите и ще стигнете до кръстовище с трамвайна линия. Поздравления – стигнахте до Булевардния пръстен (Бульварное кольцо)! Сега – наляво.

„Чистие пруди“

Може би леко ще се разочаровате, когато разберете, че под „Чистие пруди“ се крие само едно езеро. Нека обаче да ви утеши фактът, че в дясно от езерото ще видите една от най-красивите сгради от модерната епоха в Русия – седеметажния бледозелен „дом със зверове“, построен през 1908 година.

Такива фантастични барелефи няма да видите никъде – изображенията на сови, грифони и растения са били копирани от архитекта от орнаменти, украсявали древноруските църкви. Нахранете патиците в езерото, полюбувайте се на гледката на нощните светлини и отражението им във водата и се отправете напред по булеварда, който ще ви отведе направо до станцията на метрото „Чистие пруди“ (червената линия).