Новите С-400 и „Панцир-С2“ застъпват на бойно дежурство във Владивосток

Дивизион на зенитния ракетно-пушечен комплекс „Панцир-С2“ постъпи на въоръжение във Владивостокския гвардейски зенитен ракетен полк след успешна стрелба на полигона Ашулук, съобщи в четвъртък говорителят на Източния военен окръг Роман Мартов, предаде „Рамблер“, цитиран от „Руски дневник“.

„Панцир-С2“ застъпи на бойно дежурство, като прикрива небето над главната база на Тихоокеанския флот. През втората половина на тази година Владивостокският полк ще бъде попълнен и с комплект системи С-400 „Триумф““, обясни Мартов.

На 4 декември миналата година говорителят на окръга Игор Мугинов съобщи, че подразделението за противовъздушна отбрана на Западния военен окръг е превъоръжен със зенитен ракетно-пушечен комплекс „Панцир-С1“.

На 2 декември началникът на пресслужбата на окръга Александър Гордеев съобщи, че подразделението за противовъздушна отбрана на Източния военен окръг в Камчатка е получило на въоръжения партида от шест зенитни ракетно-пушечни комплекси „Панцир-С“.

По данни от публични източници „Панцир-С1“ е руски самоходен зенитен ракетно-пушечен комплекс с наземно базиране, разработен от тулското Конструкторско бюро за приборостроене. Предназначен е за близко прикритие на граждански и военни обекти (включително комплекси за ПВО с по-голям обсег) от всякакви съвременни и перспективни средства за въздушно нападение. През 2015 г. на въоръжение бе приет и новия комплекс „Панцир-С2“ с подобрени характеристики.

Руската зенитно-ракетна система с голям и среден обсег на действиеС-400 „Триумф“ е предназначена за унищожаване на всички най-съвременни средства за въздушно-космическо нападение на разстояние 400 км.