Новите санкции на САЩ ще засегнат Милер и Сечин

САЩ се готвят да въведат нови санкции срещу президента на „Роснефт“ Игор Сечин и председателя на управлението на ОАД „Газпром“ Алексей Милер, пише вестник „Ню Йорк Таймс“, позовававайки се на източника от администрацията на САЩ.

Санкциите предполагат замразяване на активите в юрисдикцията на САЩ и забрана за водене на бизнес на американски компании и граждани, с хора, чиито имена са включени в списъка.

Напомняме, че Страните от G7 в събота (26 април) обвиниха Русия в неспазването на Женевското споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна и заплашиха с нови санкции.

По данни на вестник NewYorkTimes, САЩ, за разлика от европейските партньори, са готови на санкции срещу цели отрасли на руската икономика. Стокооборотът между страните-членки на ЕС и Русия през 2012 г. е около 370 млрд. долара, а между Русия и САЩ – около 26 млрд. за същия период. Това показва, че САЩ рискува значително по-малко загуби от Евросъюза.
Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю призова за по-сдържана позиция относно санкциите. „Макар да е нужно да се действа, разширените мерки без подкрепата на ЕС ще навредят на интересите на американския бизнес и няма да имат желаното влияние над Русия“, заяви Лю, цитиран от NewYorkTimes.

Президентът на САЩ Барак Обама по-рано заяви, че едностранното въвеждане на икономически санкции срещу Русия би било погрешно. Въпреки това, някои от съветниците на Обама биха искали да са едностранни действията на САЩ, подчертава изданието.