Руският президент Владимир Путин прие поканата на саудитския крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд за официално посещение в Саудитска Арабия. Поканата беше отправена на 5 октомври в Москва по време на първата среща на високо равнище между лидерите на Русия и Саудитска Арабия. Това беше най-голямата чуждестранна делегация, която някога е посещавала Москва. Събитието сложи край на епохата на уклончиви споразумения. Двете сили подписаха десетки документи за засилване на сътрудничеството в множество сфери.

Посещението беше дългоочаквано, тъй като Путин покани краля да посети Русия още през 2015 г. Събитието беше отлагано няколко пъти. Съветският съюз е първата държава, която признава независимостта на Саудитска Арабия. Дипломатическите отношения са създадени през 1926 г., за да се разпаднат през 1938 г. С Русия те са възстановени през 1991 г. Саудитски крал никога не е посещавал Съветския съюз или Руската федерация до 4 октомври.

Страните разполагат с добри възможности за подсилване на сътрудничеството помежду си. Русия се нарежда на 12-то място в света що се отнася до БВП, на 6-то място в глобален мащаб е по покупателна способност и разполага с най-големите запаси от природен газ в света. Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол, има вторият по големина петролен резерв в световен мащаб и е водещ член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). И двете страни са членове на Г-20, в която са включени 20-те най-големи икономики в света.

Лидерите на страните не дискутират на четири очи много международни въпроси, но осъзнават колко важно е да си сътрудничат и да споделят мнения. Саудитска Арабия изигра важна роля при подписването на споразумението с Кайро, което предвиждаше пълно прекратяване на огъня в Източна Гута, Сирия. Саудитският крал изрично засегна сирийския въпрос, заявявайки, че Рияд възнамерява да разреши кризата в опустошената от войната държава в съответствие с решенията от Женева и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Срещата на високо равнище може да бъде началото на притока на саудитски инвестиции в Русия. Двете страни се договориха за съвместни инвестиционни сделки – свързани с нефт, с военно оборудване и космически изследвания, които се равняват на няколко милиарда долара. Беше договорено, че саудитският публичен инвестиционен фонд (Saudi Public Investment Fund), който ще инвестира до 100 млн. долара в транспортни проекти в Русия, ще отвори офис на свое представителство в Русия след срещата. Двете страни подписаха и споразумение за създаване на общ инвестиционен фонд, който да разполага с 1 млрд. долара. Подписан бе и още един меморандум за разбирателство, според който руската фирма за нефтохимикали „Сибур” ще проучи възможностите за сътрудничество със Саудитска Арабия.

Меморандум за разбирателство беше подписан заради закупуването на системи за въздушна отбрана С-400 от Русия, което е промяна за Саудитска Арабия, която досега купуваше оръжия от САЩ и Великобритания. Ако сделката бъде реализирана, кралството ще бъде третата страна, която ще придобие С-400. Китай беше първият купувач, договорът беше сключен през 2014 г. Доставките ще започнат след 2018 г. Миналия месец Турция сключи споразумение за приемане на системите след 2019 г.

Освен системите за въздушна отбрана С-400, сделката предвижда Саудитска Арабия да закупи противотанков ракетен комплекс „Корнет” и многоцевни ракетни системи. Обявен е и план за изработване на известните руски автомати „Калашников” в кралството, който да бъде част от неговата зараждаща се военна индустрия. Очаква се тези споразумения „да изиграят централна роля в разрастването и развитието на военната индустрия в Саудитска Арабия”, заявиха от Saudi Arabian Military Industries (SAMI). Меморандумът за разбирателство включва трансфер на технологии за местното производство на противотанковия ракетен комплекс „Корнет”, за усъвършенствани многоцевни ракетни системи и за автоматични гранатомети.

Саудитска Арабия си е поставила за цел да създаде своя собствена, модерна отбранителна индустрия, като целта е вътрешните поръчки да достигнат над 50% до 2030 г. В момента за вътрешни поръчки се харчат едва 2% от средствата за оръжие. С впечатляващия успех на руските оръжия, чиито възможности бяха демонстрирани в Сирия, Москва играе специална роля за постигането на тази цел.

В продължение на повече от половин век Саудитска Арабия е гледала на Съединените щати като на своя най-важен съюзник. Алиансът все още съществува, но реалността кара кралството да разнообразява своите партньори във външната политика. „Има ли наистина нещо в света, което да е абсолютно постоянно?”, попита Путин на енергийния форум в Москва на 4 октомври в отговор на въпрос дали Саудитска Арабия винаги ще се примирява със САЩ по геополитически въпроси. – Тъкмо напротив, струва ми се, че всичко се променя”.

Визитата на краля потвърждава нарастващото влияние на Русия в Близкия изтокВ региона се изгражда нова геополитическа конфигурация, в която Русия играе важна роля. Посещението на саудитския крал е огромен пробив в отношенията на Русия със сунитския свят. Москва не взема страна в конфликта между сунити и шиити, което я прави подходяща да влезе в ролята на медиатор между държавите от Персийския залив и Иран.

Русия се радва на добри отношения с всички страни в региона. Никоя друга страна няма такова предимство. Москва е приятелски настроена спрямо Иран, Израел, Турция, Саудитска Арабия и Катар. В региона няма нито една държава, с която Русия да има конфликт. Желанието на Москва за стабилност в Близкия изток е искрено, защото регионалната сигурност е свързана с южните ѝ граници. Въпреки различията по отношение на Сирия и ядрената сделка с Иран, днешните отношения между Русия и Саудитска Арабия безспорно са в своята връхна точка, както по отношение на общите им интереси, така и по отношение на разбирателството помежду им. Тази връзка има обещаващо бъдеще.

От a-specto

Превод: Десислава Пътева