Новак: Загубите на Русия от отмяната на „Южен поток“ ще бъдат минимални

Загубите на Русия от отмяната на проекта за газопровода „Южен поток“ ще бъдат минимални. Закупените за морската част тръби ще бъдат използвани за изграждането на газопровода от Турция, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Що се отнася до „Южен поток“, мисля, че там загубите са минимални, доколкото съвместните компании, създадени във всяка от страните, участващи в проекта, все още не са понесли загуби от строителството. Имаше само проведени предпроектни проучвания, проектиране и проучване на изграждането на газопровода“, каза Новак в интервю за „Российская газета“.

Той отбеляза, че компанията, която се занимава с тръбопровода по дъното на Черно море, е провел търг за закупуването на тръбите.

„Но тези разходи не трябва да се считат за изгубени, доколкото при изпълнението на проекта за изграждане на подводната част на тръбата към Турция цялата материално-техническата база ще бъде използвана“, каза още Новак.

Говорейки за цената на новата тръба, която ще замени „Южен поток“, Новак заяви, че сега се правят изчисления и тя ще бъде оповестена след внимателна преценка на всички детайли.