Нобеловия комитет „учтиво“ помоли Обама да върне наградата за мир

Турбьорн Ягланд,председател на Нобеловия комитет на мира заяви, че президентът на САЩ Барак Обама „наистина трябва да преразгледа“ незабавно връщането на Нобеловата награда за мира, съобщи politikus.

Ягланд с още четирима други членове на Комитета заяви, че те досега никога не са искали от никого да връща наградата за мира, „дори от такъв жесток военен престъпник като Кисинджър“, но „Гуантанамо все още е отворен“. Също така, той напомни за Афганистан, Ирак, бомбардировките в Либия. Убийството на Осама бин Ладен, вместо да бъде предаден на подсъдимата скамейка.

През 2009 година комитетът награди Обама с желаната награда, след като той направи редица изявления през първите месеци в качеството си на президент. Тогава той успя да убеди Нобеловия комитет за мира, че е бил за: „създаването на нов климат… многостранната дипломатия… акцента върху ролята на ООН… диалога и преговорите, като инструменти за разрешаване на международните конфликти… и визията на един свят без ядрени оръжия“.

Ягланд заяви, че в деня на гласуването за присъждане на наградата за мира на Обама (церемонията се провежда в Осло – Норвегия), членовете на комитета са били „абсолютно пияни“, тъй като по същото време се е провеждал годишния фестивал AQUAVIT-дегустация в Норвегия.

„Напълно неадекватните“ членове слушаха отново и отново речите на Обама, представяйки си светло бъдеще, в което черен човек ще въведе Америка и целия свят в нова ера на мира, надеждата и добрата воля. „В продължение на часове всички бяхме като 18-годишни студенти, отново в красив, а понякога слънчев Университет на Берген! Дори се просълзихме от радост!“

Председателят обяви, че Барак Обама може да върне наградата в обикновен пощенски плик по пощата, ако това му помогне да преодолее смущението и срама от публично връщане. Белият Дом отказа коментар, а по-късно обяви нова агресивна тайна инициатива на ЦРУ по установяване и задържане на Ал Кайда в скандинавските страни.

Напомняме, че американският президент Барак Обама получи на официална церемония в Осло (Норвегия) Нобеловата награда за мир за 2009 година.

Тогава Обама заяви в речта си, че неговите постижения са незначителни в сравнение с тези на някои от предишните лауреати и отбеляза, че „целта е мирът, но войната понякога е необходима и оправдана“.

„Инструментите на войната имат роля за запазването на мира. Убеждението, че мирът е желателен, рядко е достатъчно, за да го постигнем“, посочи американският президент.

Обама бе обявен за носител на наградата през октомври 2009г., заради „усилията му да укрепи международната дипломация и сътрудничеството между хората“, но новината предизвика полюсни реакции. Решението на Нобеловия комитет бе критикувано като неуместно, тъй като САЩ тогава участват в конфликтите в Ирак и Афганистан, а Обама е върховен главнокомандващ. Церемонията по награждаването в норвежката столица се проведе дни, след като Обама обяви, че изпраща още 30 000 американски военнослужещи в Афганистан, припомня BBC.