Николай Димитров, кмет на Несебър: Каня Путин на гости, ще остане силно впечатлен

Интервю: Димчо Райков, в. 24 часа

Г-н Димитров, в разгара на лятото сме и в Несебър и курортите наоколо гъмжи от туристи, които с всяка изминала година се увеличават. На какво го отдавате повече – на природните дадености, историческите забележителности или на добрата инфраструктура, на която биха завидели много големи градове в България?
– Това се дължи на комплекс от компоненти -освен добрата инфраструктура, налице са природни дадености и културно-исторически забележителности, като хармоничното им съчетание формира благоприятната среда на нашата община. Затова наш приоритет е да се грижим за тях. В този смисъл през последните години за нас бе важно да направим някои ключови за региона и туризма подобрения – пречиствателната станция в Равда, Претоварната станция за битови отпадъци, канализационни системи, входа на града, както и подпомагаща инфраструктура като тротоари, алеи, спортни площадки. Стова постигнахме една добра среда както за жителите, така и за гостите на общината. Благодаря на всички министерства и държавни институции, които винаги са ни съдействали при изпълнение на еко-проектите и са ни помагали във всеки един етап.

Как се съчетава бизнес и строги правила за опазване на културно-историческото наследство, каквито важат за Стария Несебър като град под закрилата на ЮНЕСКО?
– С нашите съграждани проведохме много срещи и разговори и успяхме да запазим престижния статут на града. Осъзнато бе, че да живееш в единствения български град под егидата на ЮНЕСКО, е не само привилегия, но и голяма отговорност, и то не само към страната ни, но и към света и за това си има определени изисквания и ограничения. Едно от тях бе начинът на организация и визия на търговията, както и запазване на архитектурната хармония на полуострова като цяло. Благодаря на моите съграждани, че сами направиха необходимите промени и не се наложи да премахнем административно нито един обект, който не отговаряше на търговските изисквания. Всички наши съграждани желаят не по-малко от нас -администрацията, да запазят световната листа на градовете със световно културно наследство.

Чувствате ли се витрината на Южното Черноморие? Много българи от вътрешността на страната казват за Несебър, че е „другата България“ още щом минат кръговото кръстовище на входа на града.
– Полагаме големи усилия визията на общината и на града да прави добро впечатление и се радвам, че хората виждат това. Ние инвестираме доста средства в тази посока. Грижим се курортният център да е на високо ниво, такова, каквото заслужава харизматична-та и магнетична ценност Несебър.

Като кмет трети мандат кое е най-голямото предизвикателство пред вас следващите години?
– Имаме проекти за градското развитие и градската среда, някои сме ги започнали, но няма как да се случат бързо заради определените норми, с които трябва да се съобразяваме. Тези проекти не могат да се изпълнят в рамките на един мандат, защото са дългосрочна концепция, която изпълняваме. В момента завършваме многофункционалната сграда, т. нар. Център за култура и образование „Артиум“ в новата част на Несебър. Площадът към зданието също е завършен, а подземният паркинг функционира от миналата година. С този проект
Несебър вече има градски и културен център
След време ще проектираме и новата сграда на общината и се надявам тази част на Несебър да се обособи като градски, културен и административен център. Инвестираме и в проектиране на подземни паркинги, защото местата не са достатъчни, а много от семействата в Несебър имат повече от един автомобил, посрещаме и много гости, които пристигат тук със собствен транспорт. Предизвикателство е и новият филиал на СУ „Любен Каравелов“, с което ще се разшири материалната база на местното училище. Проектирането на този обект е необходимо, тъй като от 2020 г. обучението на учениците в цялата страна трябва да се извършва в една смяна. Той ще бъде разположен в общински имот, в близост до училището. Проектираме също и градски басейн, спортни площадки, но и тяхната реализация изисква време. Предизвикателство е и модернизацията и реконструкцията на нашето пристанище. Този проект се бави вече доста време заради изискванията, които ни поставя Комитетът за световното културно наследство, с който сме в непрекъснати разговори с централата му в Париж. Сега вече ПУП е за съгласувания в НИНКН и се надявам в кратки срокове да придвижим проекта, за да сме готови за кандидатстване по него, когато отворят европейската програма. В съставните селища също имаме нови проекти – например в Свети Влас ни предстои да направим първа копка на нов спортен комплекс, в който ще има стадион, в момента тече процедура по възлагане на проектиране на нова детска градина в същия град. В Несебър сме заделили място и правим ПУП на един парцел за още една детска градина. Имаме приоритетна социална политика, с грижа и внимание към всички възрастови групи и я следваме стриктно. Както обръщаме внимание на младите семейства с деца, така не пропускаме да обгрижваме и възрастните хора. За тях проектираме в Оризаре и Тънково нови сгради за пенсионерски клубове. Смея да твърдя, че на територията на община Несебър хората в пенсионна възраст живеят най-достойно. Освен всичко друго общинската администрация отпуска средства на 1 октомври и да празнуват.

Казвали сте, че социалната политика на община Несебър може да залегне във всяка една предизборна програма. Оценява ли се тя от вашите съграждани – 2000 лева за новородено, най-ниска безработица, до-финансиране на училища и много други.
– Община Несебър е една от малкото в страната, които изпълняват приоритетно социалната си политика. Всички тези помощи, които изброявате, се изплащат на нашите съграждани.
Изплащаме и стипендии за даровити деца, на деца с отлични успехи, на спортисти. Подпомагаме младите хора с надеждата повечето от тях да останат тук и да работят за доброто име на Несебър.
Подпомагаме финансово училища, детски градини, детската млечна кухня. Социалния патронаж, Центъра за хемодиализа в Несебър и др. Изплащаме и еднократната помощ, отпускана за нуждаещи се жители на общината.

Как Несебър успява да се справи с политическото противопоставяне, което не се усеща в общинския съвет за разлика от други общини?
– Не бих казал, че има някакво политическо противопоставяне. С всички партии, които са представени в Общинския съвет през последните години, работим единствено и само за развитие на община Несебър и резултатите от съвместния труд на местния парламент и администрацията се виждат. Аз като кмет винаги се стремя да обединявам както общинските съветници и общинската администрация, така и нашите съграждани, защото само заедно може да градим положителния имидж на общината.

Как гледате на предложението на хотелиерите Слънчев бряг да се отдели като самостоятелна община?
– Който прави предложения, първо трябва да види какви точно са изискванията за създаване на община. В Слънчев бряг има неразрешени казуси, натрупани с годините, които по някакъв начин трябва да се решат. Община Несебър винаги е насреща и е готова на всякакви разговори.

Наблюденията ви през туристическия сезон какво показват -трябва ли да се променят наредби и закони, за да се развива още по-добре този отрасъл?
– Има някои наредби и закони, които имат нужда от промяна – Наредбата за опазване на обществения ред. Законът за туризма също. По закона сме дали своите предложения чрез Сдружението на общините до Министерството на туризма. Тези наши предложения са следствие от ежедневното, прякото ръководене на туристическата ни община и имат за цел да подобрят закона.

Работи ли се за превръщането на Несебър в целогодишна туристическа дестинация?
– Да, това е една последователна политика, чието изпълнение не е лесно. На този етап чрез различни фестивали през есента и малко преди пролетта през уикендите се стремим да удължим туристическия интерес към Несебър, който има своя неповторим чар с романтиката на тихите тесни калдъръмени улички, удобни за спокойствие и съзерцание. Работим и за развитие на поклонниче-ския. конгресния и сватбения туризъм, които също са част от тази политика.

Често влизате в ролята на екскурзовод, когато в Несебър дойдат височайши гости. На кого и какво искате да покажете още?
– Когато в Несебър идват височайши гости като посланици, дипломати, представители на международни организации, министри и др., наистина аз съм техен гид. Говори се, че през 2018 г. руският президент Владимир Путин ще посети България, а за мен ще бъде чест и привилегия да го поканя в Несебър, за да му покажа лично красотата на нашия град. Сигурен съм, че ще остане силно впечатлен.

Срещали сте се с много и интересни хора, кой ви е направил най-голямо впечатление?
– В Несебър идват интересни личности – кметове на побратимени градове, журналисти от чуждестранни медии, дипломати, консули, министри на чужди страни. Това ни дава възможност да водим пълноценен и смислен културен живот, както и да изграждаме културни връзки – част от формирането на един по-добър международен облик на нашата община и в частност на Несебър.