Несебър в историческа сбирка в Москва

Ценни експонати от Несебър ще бъдат представени в престижна изложба в Третяковската галерия в Москва, организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев. По този повод кметът на Несебър Николай Димитров и директорът на музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина посрещнаха в стария град водещите експерти на галерията Наташа Шередега и Елена Саенкова.

Изложбата се планира да бъде подредена през 2018 година, а в нея Несебър ще участва със свои древни и ценни икони. Тепърва ще се уточнява обаче кои точно ще бъдат те, как ще се транспортират, съхраняват и изложат пред публика, както и други подробности.

По време на разговора Наташа Шередега подчерта, че с Третяковската галерия работят всички световни музеи и информира за предходни изложби на популярни музеи, които са им гостували. Петя Кияшкина разказа на експертите, че преди 2 години музей „Старинен Несебър“ е участвал в престижната изложба в Лувъра „Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България“, която пожъна успех във френската столица.

Кметът Николай Димитров информира гостите, че градът поддържа добри отношения с Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства в Санкт Петербург, който градоначалникът е посетил лично преди година, за да се запознае с важна информация за миналото на Несебър, свързана с емблематични църкви на полуострова.