Ненчев подписва договора за ремонт на МИГ-овете

Ненчев подписва договора за ремонт на МИГ-овете

Публикувано от:

Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк ще подпишат договора за модернизация на самолетите ни МиГ-29, въпреки предупрежденията от руската фирма-производител, че това би имало негативни последствия за България, публикува glasove.com.

1,23 млн. евро е публично обявената цена за ремонта на двигател. Първоначално ще бъдат ремонтирани шест двигателя. Според Николай Ненчев, 20 дни след подписването, ще получим двигатели за един самолет. От полското военно министерство уточниха, че точно заради това условие, те ще ползват двата наши ремонтирани двигателя, толкова време, колкото България използва полските, съобщава БНР. От министерството в Полша уверяват, че няма пречка договорът да бъде подписан, въпреки предупрежденията на Русия.

Очаква се ремонтът да завърши до средата на 2016 г. От полска страна уточняват също, че става въпрос не за ремонт, а за модернизация и поддръжка.

Заради състоянието на българската авиация, оставка наскоро подаде и оттегли командващият ВВС генерал Румен Радев. Той заяви наскоро, че преди да бъдат модернизирани, самолетите ни първо трябва да полетят.

Руски представители пък заявяват, че подписването на споразумението крие риск за пилотите и разглежда действията на България като политически. Сред аргументите на военния министър Николай Ненчев за подпис с поляците е и стремежът на страната ни да не зависи от Русия.

Очаква се ратификацията на договора да бъде гласувана в Народното събрание след местните избори.

България тепърва ще води преговори с Полша по още две точки – полската страна да осигури пълна логистична поддръжка за самолетите ни, както и да ги приведе в пълно съответствие със стандартите в НАТО.