Немско издание: Западът има два морала – за себе си и за Русия

Заявявайки, че Русия е глобална заплаха, западните политици са лицемерни. И докато САЩ и Европа не се научат да виждат собствените си грешки и да уважават интересите на другите страни, няма да могат да създадат ефективен диалог с Москва, пише немското издание Focus, цитирано от РИА Новости.

От момента, в който Русия отново започна да набира влияние на световната арена, Западът все по-често започна да нарича действията й агресия. Цялата информация, постъпваща от руски източници, те започнаха да наричат пропаганда, а във външната й политика да виждат империалистични амбиции. Основното престъпление, в което обвиняват Русия през последните две години, е връщането на Крим в състава й. САЩ и Европа са готови да отрекат всичко – и историческите връзки, и броя на рускоговорящото население на полуострова, и дори резултатите от референдума, отбелязва изданието.

„Западът уж разглежда политиката на Москва през призмата на морала. По принцип, в това не би имало нищо лошо, ако той оценяваше и своите действия по същите критерии. Това обаче се случва изключително рядко, в резултат на което морализаторската позиция на Запада бледнее на фона на очевидността на двойните й стандарти“, пише авторът на публикацията.

Не е нужно да бъдем предсказатели, за да си представим реакцията на САЩ в случай на заплаха от революция в регион, който е стратегически важен за тях, като например на Хаваите, където е разположена важна част от американския Тихоокеански флот, отбелязва изданието. Няма съмнения за това, че в такъв случай Вашингтон ще побърза да осигури собствените си интереси – при необходимост и с военни средства. Именно така през 1982 г., между другото, постъпи Великобритания, обявявайки война на Аржентина заради Фолклендските острови, припомня авторът.

По някаква причина обаче, никой не нарича САЩ и Великобритания нарушители и „глобална заплаха“. Ако Западът не е готов да признава собствените си грешки, той трябва да се примири с това, че другите държави също могат да имат собствени национални интереси, и да престане да осъжда Русия, обобщава Focus.