Немски милиардер: Европа трябва да се опита да разбере Русия

Европа трябва да се обедини и не трябва да влиза в конфликти, в противен случай тя ще бъде разделена между САЩ и Китай. Това каза пред швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung един от най-богатите бизнесмени в Германия Райнхолд Вюрт.

80-годишният предприемач подобно на много свои немски колеги страда от антируската политика на санкции. Той смята, че Западът и Русия могат да постигнат споразумение, и не вярва, че официалната политика на Бон, която е на страната на САЩ и срещу Русия, е правилна.

В интервюто Вюрт се изказва гневно по адрес на Барак Обама, който определя Русия като „регионална държава“ – такива изявления унижавали страната, казва той. Що се отнася до Крим – повечето от жителите на полуострова са мечтали за това, отбелязва бизнесменът.

Вюрт е убеден, че рано или късно ще бъдат създадени Съединени европейски щати. Затова европейските страни трябвало да се солидаризират и обединят, а не да са в конфликт помежду си. В противен случай Европа някой ден да бъде разделена между Китай и САЩ, смята той.