Немски депутат: Европа е отговорна за ескалирането на конфликта в Украйна

Европа носи отговорност за ескалирането на конфликта в Украйна. Това заяви в ексклузивно интервю за RT депутатът от Бундестага от фракцията на Левите Сара Вагенкнехт.

„Европа е отговорна за ескалирането на конфликта в Украйна. Хората се опитват да избягат от зоните на военни действия и в това отношение те не са по-различни от сирийски бежанци“, посочи тя. „И, разбира се, нека не забравяме за преследването. Забелязала съм през последните месеци, и в медиите също имаше съобщения по тази тема, че някои украински активисти от опозицията получават заплахи, някои дори са мъртви“, каза още тя.

Вагенкнехт подчерта, че в Украйна има доброволчески батальони, състояща се от неонацисти, които свободно носят нацистки символи.

„Аз вероятно също щях да искам да избягам от такава страна. Считам за неприемливо това, че украинското правителство подкрепя подобни националистически структури, а не граждани, които по очевидни причини се страхуват от всичко това и искат да бягат, но ЕС им отказва бежански статут“, добави политикът.
По думите й, европейските политици, разработващи стратегията на ЕС, са подложени на силен натиск от страна на САЩ.

„Ясно е, че целта на американската външна политика е да се развалят отношенията между Германия и Русия, Европа и Русия. И НАТО е инструмент, който САЩ използват за придвижване на своите интереси и разширяване на сферата на влияние „, каза тя, добавяйки, че натиск се упражнява и върху медиите.
Вагенкнехт коментира и отрицателното въздействие на антируските санкции.

„Очевидно е, че тези санкции не дават никакви положителни резултати. Те имат отрицателно въздействие върху руската икономика, отрицателно въздействие върху европейската икономика. В Германия много предприятия регистрират спад в продажбите. Тази политика е напълно безсмислена, така че ние призоваваме за отмяна на санкциите“.

„Проблемът е в това, че някой одобрява тези санкции, САЩ искат удължаване на този режим. Всеки знае, че американските енергийни корпорации искат да изтласкат руския газ в Европа и да запълни нишата на енергийния пазар със своята шистов газ. По този начин САЩ нанасят вреди на европейската икономика. На европейските пазари няма толкова много американски корпорации, така че от санкциите страда самата Европа“, добави депутатът.

Запитана дали Европа се страхуват от разширяването на присъствието на НАТО в Източна Европа, Сара Вагенкнехт каза, че това е „опасна, безотговорна политика“.

„Това решение трябва да се отмени. Източна Европа не се нуждае от тежко въоръжение, не й трябва дислоциране на войски. В противен случай ще започнете нова надпревара във въоръжаването – Русия ще бъде принудена да предприеме ответни действия“, каза още Сара Вагенкнехт.