Немски вестник: Путин се е превърнал в герой за жителите на Източна Германия

Жителите на регионите, които някога влизаха в състава на ГДР, масово подкрепят позицията на Москва на международната арена, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Гласът на Русия”.

В източните райони на Германия одобряват политиката на президента Владимир Путин и разбират причините за тревогата на Русия от разширяването на НАТО, смята авторът на статията в Frankfurter Allgemeine Zeitung Франк Перганде.

Независимо от това, че от момента на падането на Берлинската стена вече са изминали 25 години, различията между западната и източната част на Германия все още „за учудване са значителни”, пише Перганде. Според него, Източна Германия винаги е симпатизирала на Русия, което е „в някаква степен единно мнение” за тази част на страната.

Според Перганде, в Източна Германия Владимир Путин го обсъждат „на улиците, в семеен кръг, в закусвалните”. Може да се помисли, че Путин, срещу когото Западът оказва натиск, е станал своего рода герой за жителите на източните райони на Германия, пише той. Такъв, какъвто някога беше Горбачов. Това е своего рода общоприето правило за източните райони на Германия – да изпитват симпатии към Путин и Русия, смята германският журналист.

И той добавя: от пръв поглед това прави странно впечатление. Та нали съветският и руският опит за жителите на Източна Германия несъмнено е бил негативен – краят на войната с нейните ужаси, годините на окупация и наследството, оставено от руската армия. „Колко германци от източните и западните региони действително разбират конфликта между Русия и Украйна?”, задава въпрос авторът. Кой знае, какво преживяват хората в Украйна? Какво знаят те за Крим, дали някога се били там? Кой днес от източните региони на Германия ще замине за Русия, както по времената на ГДР, когато биха искали да видят Москва, Ленинград и Волга, тъй като както Париж, Лондон и Рейн бяха недостъпни?”

Впрочем, Перганде смята, че хората в Източна Германия преди всичко ги интересува „не Русия и Путин”, а отношенията между Русия и Запада. „Русия предлага прекрасна възможност да бъде изразено скрито недоверие към Запада”, пише авторът.

„НАТО, западният военен алианс е виновен в това, че се разшири на изток, на Путин се наложи да реагира на тези действия, за да не изгуби имиджа си. А НАТО непременно след това ще предаде Украйна”, примерно такъв образ на мисли, според Перганде, се придържат жителите на източните райони на Германия.