Немският бизнес иска Путин на срещата на Г-7

Вече втора година руският президент Владимир Путин не е сред поканените на срещата на върха на Г-7, отбелязва немското издание Die Welt, цитирано от bg.b2.mk.
Няколко дни преди срещата на върха на „голямата седмица“ немският бизнес призова руският лидер да бъде официален гост на срещата. Според председателя на Източната комисия на германската икономика Екхард Кордес, възможността за диалог с Русия в рамките на формата не трябва да се пропуска.
„Поканата към Русия на срещата на върха на Г-7 може да помогне за разрешаване на кризата и да подтикне Русия към конструктивни стъпки в украинския конфликт“, каза той.
Председател на Германо-руския форум Матиас Платцек също поиска връщането на Русия в Г-7.
„Дезинтеграционните процеси в Близкия изток, Иран, Афганистан и Сирия могат да бъдат спрени само чрез сътрудничество с Русия“, подчерта той. Борбата с международния тероризъм също била възможна само с помощта на Руската федерация.
Die Welt припомня, че Русия е изключена от Г-8 през 2014 г., след като Крим се присъедини към Руската федерация, а конфликта в Украйна ескалира. Въпреки това обаче, германският канцлер Ангела Меркел остава в постоянен контакт с президента Владимир Путин.
В момента германските фирми изпитват тежките последствия от украинската криза.
„В резултат на западните санкции срещу Москва, падането на рублата и рецесията на руската икономика, германският износ за Русия намаля значително“ , пише в статията.
Авторът на материала добавя, че дипломатическото напрежение между Русия и Германия се е засилило, след като Кремъл публикува черния си списък с имената на 89 европейски политици, които са лишени от достъп до територията на Русия.