Неизвестни спецчасти елиминираха украински националисти в ДНР

Специални части на неизвестна организация проведоха операция по неутрализиране на един от украинските националистически батальони в района на Авдеевка. Това съобщи официалният представител на Донецка народна република Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

„Около пет сутринта в посока на Пески – Андреевка, нашето разузнаване регистрира престрелка на позициите на украински батальон. Според доклада на нашето разузнаване, подразделение със специално назначение към неизвестна организация, превзе с щурм позиции на разположения в района на Авдеевка украински националистически батальон“, допълни Басурин. Според него става дума за „целенасочена ликвидация“ от чуждестранни наемници на най-неуправляем командири на украински националистически батальони, действащи в зоната на конфликта.

По данни на министерството на отбраната на ДНР, в резултат на престрелката, са загинали четирима души. Труповете им в найлонови чували са били натоварени в микробус. Други 7 души, включително двама ранени са били извозени със същия микробус от мястото на операцията навътре в окупираната територия. След инцидента обстрелите на донецкото летище временно спрели.

«През времето на конфликта, ние за първи път се сблъскваме с такива операции на Киев в близост до фронтовата линия. Работата е там, ме подразделението, което щурмува украинските позиции е използвало безшумно стрелково оръжие, което не принадлежи към вида на автомати Калашников, а е произведено от западна компания. Освен това, радио-разузнаването на ДНР регистрира сигнали на портативни радиостанции европейско производство, които по-рано не се използваха в зоната на конфликта. Те са характерни с едновременно предаване на гласови данни в допълнение с точни координати на местоположение на всеки член от диверсионната група в GPS системата“, поясни Басурин.

„Напълно вероятно е, на фона на конфликтите на Киев с отделни командири на националистически батальони, да има за цел отстраняването на най-неуправляваните в зоната на военни действия. За нас е очевидно, че всички загуби на тези килъри ще бъдат приписани на подразделенията на армията на ДНР. Обаче остава един въпрос – кой именно е реализирал тази ликвидация: представители на чуждестранна военна компания или една от групите със специално назначение от НАТО-вска държава, които присъстват тук в зоната на военни действия, наричани още „трета сила“ от наблюдателите на ОССЕ“, заяви Едуард Басурин.