НД Русофили зарадваха дечица с безплатни книги с български и руски приказки

Десетки деца от основния курс и в предучилищна възраст, изучаващи руски език, в четвъртък (15 декември) получиха безплатно книги с български и руски приказки и на двата езика. Това се случи на специално събитие, организирано от НД „Русофили“ и Правителството на Москва  на специалния щанд на издателската програма „Москва книжная“ в рамките на Панаира на книгата в софийския НДК.

„Тази книга е насочена основно към вас, към малките дечица“, каза председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов пред събралото се множество от любопитни малчугани. Той припомни, че в страната ни има около 250 000 души, които изучават руски език и това го прави втори по популярност след английския. Сред тях има и 15 000 деца, които са в предучилищна възраст.

„Български и руски приказки“ е на български и на руски език, което помага на децата да усвояват руския език“, отбеляза Малинов, като обърна внимание, че в двата езика има много общи думи.

Някои от децата показаха колко добре четат на руски език. / Цветина Борисова
Някои от децата показаха колко добре четат на руски език. / Цветина Борисова

На събитието присъства и представител на правителството на Москва, която „изпита“ знанията на малките българчета и бе приятно изненадана, че те я разбират, когато говори на руски. Тя обясни, че правителството на Москва развива издателска дейност от цели 23 години, а „Български и руски приказки“ е един от последните проекти и е факт от по-малко от месец.

НД „Русофили“ ще разпространи книгата в българските детски градини чрез кабинетите за безплатно изучаване на руски език в тях. В момента има към 540 такива кабинета, в които руски език учат близо 10 000 малчугани. „За всички деца няма да стигне, но за всеки кабинет ще има“, обясни Николай Малинов пред „Руски дневник“. Бройки от книгата ще бъдат раздадени и на редица библиотеки в цялата страна.

Издателската програма на Правителството на Москва съществува от 1993 година. Това е един от най-ярките и социално-значими проекти на Департамента за медии и реклама. За този период с подкрепата на бюджета на града са публикувани повече от 900 заглавия. Ежегодно около 150 хиляди екземпляра, издадени в рамките на програмата, се  изпращат по училища и градски публични библиотеки. От 1999 година Издателската програма на Правителството на Москва е представена на повече от 200 национални, международни и регионални панаири и изложби на книгата.dsc02030

В своята книгоиздателска дейност Правителството на Москва на първо място поставя публикуването на онези книги, чието издаване не преследва единствено търговски цели. Главната цел на изданията, представени в експозицията, е духовно-морална. Именно затова основно се издават исторически, патриотични, детска и юношеска литература, книги и мултимедийна продукция за родния град, за героични събития от живота на страната, подвизи и постижения на най-добрите представители и на целия народ.dsc02028