НВИМ, по следите на „Швейцарската следа в българската история“

На 26 февруари (сряда) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“. Тя се реализира под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария и е посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България.

За първи път в изложбата ще бъдат представени швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.

Печатница, кантон Гларус / Източник: НВИМ

Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie, Gebrüder J. & J.H. Streiff.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, а от 2 април до 29 април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.

Източник:

https://impressio.dir.bg/afish/nvim-po-sledite-na-shveytsarskata-sleda-v-balgarskata-istoriya