НА ЧАША РУСКИ ЧАЙ С ТВОРЧЕСТВОТО НА ЕСЕНИН В СЕВЛИЕВО

С прекрасна поетична вечер почитателите на творчеството на най-нежния руски поет на XX век – Сергей Есенин, отбелязаха 120-годишнината от неговото рождение. Тя бе организирана от ОД „Русофили”, Севлиево, със съдействието на хотел „Хелиос”. Гости на вечерта бяха членове на литературния кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие” и деца от Молдова – потомци на бесарабски българи, които посетиха града ни по случай 60-годишния юбилей на Детски комплекс.

В началото на вечерта прозвуча фонограма с гласа на Есенин. Кратка презентация разказа за бурния живот и творческия път на поета. Поезията на Есенин е пронизана от великото чувство любов: любов към родния дом, към Рязанския край, към природата, към животните, към майката, към любимата, към Родината. Тази любов бликаше от емблематичните стихотворения на поета, великолепно изпълнени в оригинал от Светлана Петкова, Валя Георгиева, Галя Кънева и Наташа Колева. С уникалния си глас на самороден талант Галя Найденова поднесе на присъстващите красиви романси по стихове на Есенин. А поетът от севливския клуб на писателите Данаил Данков бе посветил на своя литературен кумир вълнуващо стихотворение. Децата от Молдова и директорката на тяхното училище украсиха вечерта и я направиха неповторима и запомняща се. Те с трепет рецитираха любими творби на Есенин и изпълниха романси по негови произведения. А българските народни песни, които молдовските деца поднесоха в края на вечерта, очароваха и просълзиха публиката.

С чаша руски чай, блинчики, пряники и бонбони ръководството на ОД „Русофили” почерпи почитателите на творчеството на Сергей Есенин и обеща подобни поетични вечери да станат традиция.

Наташа Колева