На тази дата: Юрий Гагарин загива в самолетна катастрофа

„На тази дата“ беше сред най-харесваните рубрики във вестник „Дневник“ в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 27 март 1968 г. съветският космонавт Юрий Гагарин, първият човек, летял в Космоса, загива при самолетна катастрофа. Той е роден през 1934 г. в Клушино, недалеч от град Гжатск, който впоследствие е преименуван на Гагарин. През 1955 г. постъпва във военната академия в Оренбург и там е обучен за военен пилот. Първото му назначение е в база на ВВС в района на Мурманск, край границата с Норвегия, където лошите метеорологични условия правят полетите особено трудни.

През 1960 г. е избран заедно с още 20 пилоти, за да бъде обучен за космонавт. На последната права на подбора остават само Гагарин и Герман Титов, които показват отлични тестови данни, а и като физическа структура са подходящи за малката капсула на „Восток“ (Гагарин е висок едва 157 см, Титов е почти толкова). На 12 април 1961 г. Гагарин полита в Космоса.

След връщането си на Земята той се превръща в най-известния човек в СССР и обикаля света, за да пропагандира успеха си. Славата обаче не му понася и той бързо се пропива. През октомври дори се контузва тежко по време на любовно-пиянски уикенд в Крим. В средата на 60-те Гагарин все пак се връща към пилотските занимания, но повече не полита в Космоса.