На Русия й трябват социализъм и монархия

Ръководителят на Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин предложи да бъде създадена в Русия политическа система, съчетаваща елементите на монархията и социализма, съобщи „Интерфакс“.

„Държавност, справедливост и солидарност – това са трите ценности, на основата на които ние трябва да строим системата, която би обединила монархията и социализма“, заяви отец Всеволод на кръгла маса в Москва.

По неговите думи, руските граждани изпитват симпатии към идеала и социализма, и към монархията. Затова трябва да се отстоява правото на силна централна власт и социална държава, „ориентирана не просто на нуждите на обикновения човек, но и на неговото мнение, глас и колективен разум“.

Освен това, той счита, че в Русия народът и властта винаги са чувствали единството. „Противопоставянето на народа и властта – това е наложена отвън, чужда за нас идея. Но това единство на народа и властта е немислимо без вярата, именно затова ценността на вярата е най-важна“, добави официалният представител на Руската православна църква.