На какво са способни руските средства за радиоелектронна борба

В Русия бяха проведени успешни изпитания на най-новото радиоелектронно оръжие. Според военните експерти, новият комплекс служи за унищожаване на бордовата апаратура на самолети и безпилотни апарати, а също така и на електрониката на високоточни оръжия.

Позовавайки се на представители на Обединената приборостроителна корпорация „Ростех“, руските медии съобщават, че са проведени изпитания на радиоелектронно оръжие, което няма аналог в света.Засега образците на най-новото въоръжение са под гриф „строго секретно“ и са видени единствено от висшето военно командване на РФ по време на закритите мероприятия на международните военно-технически форуми „Армия-2016“ и „АрмХайтек-2016“.

От корпорацията „Ростех“ си позволиха само частично да хвърлят светлина на възможностите на новия образец. Както разказа за „Руски дневник“ пресаташето на компанията Леонид Хозин, новото оръжие представлява електронно оборудване, работещо на вълнови принцип. „То извежда от строя електрониката и друго оборудване на борда на самолети, безпилотни апарати и високоточни оръжия на противника. Това е сухопътна техника. При това, тя може да противостои на наземни, морски и въздушни средства за нападение“, каза Хозин.

Той подчерта, че приборът „удря“ в радиус от километри, но от компанията отказват допълнителни коментари – държавна тайна.

Кой вид руски войски използват радиоелектронно оръжие

По думите на военния наблюдател на изданието Газета.ру Михаил Ходоренко, подобни комплекси се използват във войските за радиоелектронна борба (РЕБ). А възможността за отдалечено „изключване на ракетата“, още преди нейния пуск, е един от решаващите фактори за победа в съвременната война.

„Бойната електроника е способна да спечели войната още преди тя „официално“ да е започнала. Достатъчно е да се включи системата за електронно заглушаване на системите за насочване, управление, локация и свръзка на противника и нито една бойна единица няма да помръдне от мястото си, няма да може да реагира на обстрел, а това означава, че ще бъде унищожена в първите минути на боя“, отбелязва експертът.

Във военните среди, не само в Русия, но и в други страни, не е прието на всеослушание да се говори за подобен род войски – в армията те се водят в качеството им на подразделения за свръзка.

Причината за това е, че те трябва да водят дейността си невидимо за очите на противника.

Руските комплекси за РЕБ в сирийската кампания

Системите за радиоелектронна борба се използват не само в качеството им на средство за „нападение“, но и за да направят войските „невидими“ за ракетите и самолетите на противника по време на бойните действия.

Например бойните вертолети Ка-52, които получиха първото си „бойно кръщение“ в небето над Сирия, бяха оборудвани с комплексите за индивидуална защита „Витебск“ и „Президент“.


(Ка-52 участва в бойни действия в Сирия)

„Те създават смущения за ракетите с оптически и инфрачервени самонасочващи се бойни глави, създават своеобразни електронни „капани“ в диапазона на смущение, а също така информират пилота за приближаваща ракета на противника. В зависимост от типа боен заряд те могат да я отклонят от траекторията на полета им към целта“, каза за „Руски дневник“ главният редактор на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

Възможностите на интегрираните във вертолетите системи за РЕБ могат да бъдат демонстрирани на сродните им радиолокационни комплекси за защита от ракети с топлинно насочване.

Инцидентът е фиксиран в покрайнините на Алепо от бойците на „Фронта за истина и развитие“, подкрепяни от САЩ части на умерената опозиция. Антиправителствените сили откриват огън по сирийски военно-транспортен вертолет Ми-17 от преносим зенитен ракетен комплекс „Игла-1“.

На кадрите отчетливо се вижда какво прави електрониката.

(Неуспешен изстрел на сирийски екстремисти с „Игла)

По думите на Мураховски около авиобаза Хмеймим също така са разгърнати комплекси за РЕБ „Красуха-4“, които заглушават „прослушването“ и насочващите системи на противника. Комплексът „покрива“ всички противникови системи за локализация и те престават да виждат цели още на разстояние от 250 км.

„Традиционно РЕБ в Русия е добре развита. Нейният възлов проблем е „елементната база“. Всеизвестно е, че ние не можем да произвеждаме най-високотехнологичните детайли по международните стандарти. Но за нещата, които се отнасят до електрониката за РЕБ (свръхвисокочестотни, арсений-галиеви и силови компоненти) – там всичко ни е наред“, отбеляза експертът.

Според думите на експертите до 2020 г. технологичния парк на РЕБ ще бъде на 70% окомплектован с най-новите образци на техниката.

Източник: Руски дневник