На Запад се възмутиха от позицията на африкански политици за Украйна

Седмичното списание The Economist в своя статия изрази възмущение от дискусионен доклад, съставен в средите на управляващата в ЮАР партия Африкански национален конгрес (АНК).

Внушителният документ от 218 страници под заглавие A Better Africa in a Better and Just Worldе съставен в навечерието на голяма политическа конференция, призовава страната да се ориентира от САЩ към Русия и Китай.

В доклада южноафрикански политици характеризират украинския конфликт като част от по-мащабна стратегия на Вашингтон, насочена против Русия.

„Войната, водеща се в Украйна, всъщност изобщо не е за Украйна. Целта се явява Русия. Както и в случая с Китай, съседите на Русия са подтиквани да заемат враждебна политика против Москва, като ги завличат в ЕС и НАТО”, се казва в доклада.

Освен това, политиците твърдят, че Щатите са против възраждането на Русия и Китай – „доминиращ фактор“ на международната арена.

Според Economist, АНК се отклонява от наследството на Нелсон Мандела и рискува „да превърне ЮАР в посмешище не само в Африка”.

В публикацията на изданието се напомня, че САЩ и страните от Европа остават едни от най-важните търговски партньори, предоставяйки на континента многомилионни помощи и гаранции за сигурност.

„Ако сега АНК отхвърли либералните приятели на Южноафриканската република и свърже съдбата си с „опасни режими” (БРИКС), с това ще направи на африканците лоша услуга”, се казва в публикацията.