„На всички фронтове“: НАТО е притеснена от нарастващата военна мощ на Русия

 НАТО, считаща Русия като потенциална заплаха, е притеснена от нарастващата й военна мощ. Това заяви в интервю за „Политико“ ръководителят на Алианса, генерал Петър Павел.

НАТО многократно е заявявала, че Русия представлява заплаха за балтийските държави и Полша. През юли 2016 г. на срещата на върха във Варшава, беше взето решение „за укрепване на източното крило“. За целта Алианса възнамерява да пусне в Литва, Латвия, Естония и Полша международен батальон. Неговото формиране поеха Великобритания, Германия, Канада и САЩ.

Москва многократно е подчертавала, че Русия никога няма да нападне, която и да е от държавите-членки на НАТО. По думите на Сергей Лавров, в Алианса много добре знаят това и просто търсят причина, за да разположат войските си до руските граници.

Напредъкът на Русия

Ръководителят на Военния комитет на НАТО признава, че Русия е постигнала значителен напредък във военната сфера „на всички фронтове“. По неговите думи, Москва е разработила нови видове както конвенционални, така и ядрени оръжия. Също така руската армия е в състояние да работи ефективно на значително разстояние от собствената си територия.

Ген. Петър Павел заяви, че НАТО не може да претендира, че намеренията на руското ръководство по отношение на Алианса са агресивни. Според него плановете на Москва остават неясни.

„Ето защо, ние възприемаме това като потенциална заплаха и го разглеждаме много сериозно“ – добави той.

Според шефът на Алианса, НАТО не може да си позволи да „се концентрира“ само върху самите заплахи. Основният приоритет трябва да бъде засилената борба срещу тероризма.

Контактите продължават

Въпреки „студените“ отношения между Москва и НАТО, диалогът между страните продължава. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин разказа пред „РИА Новости“ за разговора си със заместник-генералния секретар на Алианса Роуз Гетемюлер, който се проведе по време на встъпването в длъжност на новия президент на Сърбия-Александър Вучич.

„Независимо от това, че държавите, които присъстваха там, са ни обявили санкции, ние проведохме дълъг разговор със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гетемюлер“ – заяви Рогозин, без да уточнява темата на разговора.

През март, се състояха първите разговори за последните три години, с ръководителя на руския Генерален щаб Валерий Герасимов и председателя на Военния комитет на НАТО- Петър Павел. Инициативата за телефонния разговор беше поета от представителите на съюза.

Тогава лидерът на Генералния щаб обсъди с представител на НАТО перспективите за възстановяване на взаимодействието във военната сфера, както и за предотвратяването на инциденти и участието на Алианса в международни прояви.

Герасимов също така подчерта за опасенията на Москва относно увеличаването на военната дейност на НАТО в близост до руските граници.

На 22 юни НАТО заявиха, че са обсъдили с Русия възможността за провеждане на нова среща на Съвета НАТО – Русия. „Ние поддържаме контакт с Русия относно евентуалното провеждане на нова среща. На този етап не сме уточнили точната дата“ – каза говорителят на НАТО.

От своя страна, руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков заяви, че заседанието на Съвета на постоянните представители може да се проведе през юли.

През изминалата седмица руския външен министър Сергей Лавров заяви, че НАТО е използвала „измислени“ предтексти за разполагане на инфраструктурата си близо до границата с Русия.

„Всичките тези приготовления, които в момента се разполагат на практика, когато инфраструктурата на НАТО е все по-близо до нашата обща граница, когато нови единици се изпращат на същото място и под знамето на постоянна ротация, което означава постоянно разполагане във всички практически сетива, ние сме наясно, че предтекста, който се използва, за да се оправдаят тези действия, е пресилен“- каза Лавров в интервю за беларуските медии.

В допълнение на това, дипломатът отново заяви, че Русия не възнамерява да атакува нито една от членките на съюза.

„Аз имам висока оценка за качеството на военна мисъл и военно обучение в САЩ, Германия, Великобритания и другите страни от НАТО, дори не мога да предположа, че те биха допуснали възможността Русия да атакува НАТО“- подчерта  Лавров.

По думите на министъра, разполагането на силите на НАТО в източната част на съюза, е израз на желанието им да овладеят геополитическото пространство, което според членовете на организацията, е „свободно“, след разпадането на Съветския съюз.

Източник: РИА Новости/ ИА Кросс