Началникът на Генералния щаб на Русия: Военнополитическата обстановка в света е напрегната

Създалата се в момента военнополитическа обстановка е нестабилна, заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените Сили на Русия генерал Валерий Герасимов.

Според него, антируската риторика сред ръководството на страните от Запада и НАТО, както и нарастването на военното присъствие в близост до руските граници не спомагат за стабилизацията на обстановката.

„Създалата се днес военнополитическа обстановка ние определяме като нестабилна”, каза Герасимов по време на среща с военните аташета на редица страни.

„Опитите за оказване на натиск върху нашата страна се провеждат във всички жизненоважни сфери”, каза той. „При това, основните усилия са насочени на понижаването на военно-икономическия потенциал на страната, забавянето на научно-техническото и технологичното развитие в стратегически важните области”, допълни ген. Герасимов.

САЩ и НАТО гледат на Русия като на един от главните геополитически съперници, отбеляза началникът на Генщаба., като поясни, че „това се отнася до въпросите за урегулирането на кризата в Сирия, иранската ядрена програма, събитията в Украйна, създаването в Европа на позиционен район за американската система за ПРО, както и други ключови проблеми на глобалната сигурност”.

Герасимов счита, че в опитите си да въвлекат страната в игра „с нулева сума”, западните страни преследват целта си за решаването на съществуващите международни проблеми в изгоден за тях самите формат. Западът полага усилия, насочени на понижаването на военно-икономическия потенциал на Русия, смята още генералът. „Предприемат се усилия за реализацията на конкретни мероприятия, насочени на отслабването на ударния потенциал на Стратегическите ядрени сили на Русия”, подчерта той.

Според Герасимов, „един от основните методи за подобно противодействие е разширяването на бойните възможности на американската глобална система за ПРО”. Началникът на руския Генерален щаб поясни, че заложеният в европейската ПРО „за благородни цели” военен потенциал многократно превъзхожда нивото, необходимо за неутрализирането не само на съществуващата, но и на потенциалната ракетна опасност за Европа”.

„При това, въпреки нашите многочислени предложения, нито САЩ, нито европейските страни, нито НАТО не искат да гарантират нейното неизползване срещу Руската Федерация”, отбеляза той.

Генералът подчерта, че разгръщането на тезата за „враждебната Русия” на фона на събитията в Украйна позволи на НАТО да създаде политически предпоставки за по-нататъшното приближаване на военната си инфраструктура към границите на Русия.

„В момента в Полша, Балтика и в акваторията на Черно и Бяло море се концентрира сухопътна, авиационна и морска групировка на Алианса. Активизира се провеждането на военни учения и тренировки на силите на НАТО под измислените легенди като „отразяване на заплаха от Изток””, напомни Герасимов.

Началникът на руския Генерален щаб отбеляза също, че „Русия е представена като главен виновник за събитията в Украйна през последната година, които прераснаха в кървав вътрешен конфликт”. Украинският президент Виктор Янукович обаче, бе отстранен от власт благодарение на подкрепата на западните страни, „въпреки обещаните му лично от министрите на отбраната и външните работи на Полша, Франция и Германия гаранции за сигурност”, припомни още Герасимов.