НАТО се държи лицемерно

НАТО заяви официално, че замразява сътрудничеството с Русия по практическите въпроси, в това число в борбата с наркотиците и контратерористичната програма.

В отговор Москва изрази надежда, че вземалите това решение министри на външните работи на членките на Северноатлантическия алианс добре са обмислили последиците от тази крачка за сигурността на Евроатлантика. Защото само през периода на пребиваването на силите на НАТО в Афганистан наркотрафикът от там се увеличи 40 пъти.

„Решенето за спиране на сътрудничеството с Русия по цивилна и военна линия ще анулира резултатите от съвместната ни работа в течение на последните няколко години” – каза заместник министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов. На свой ред министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза, че западните партньори продължават да следват линията на „двойните стандарти“:

– Получихме известие от ръководството на НАТО, че те замразяват редица насоки на нашето практическо сътрудничество, в това число контратерористичното. Това означава готовността на Запада за пореден път да използва „двойни стандарти“ в борбата с тероризма.

На всички представители на руската мисия, освен на руския посланик, неговия заместник и двама сътрудници, им е затворен достъпът до щаб-квартирата на Северноатлантическия алианс. От вторник към всички руски дипломати се прилагат правилата, които важат за обикновени посетители: те предварително са длъжни да информират службата за сигурност на НАТО за своето посещение и да се регистрират, а в сградата ще бъдат придружавани от съответни лица. Към тези мерки в Москва се отнасят с хумор. Ето как коментира положението Сергей Лавров:

– Беше обявено, че спира проектът в рамките на Съвета НАТО-Русия, че в доверителния фонд няма да идват вноските. При това отделни членки на алианса са готови да продължават сътрудничеството, но извън рамките на Съвета НАТО-Русия – такава една доста лицемерна позиция.

Освен това са замразени контратерористичните и антинаркотични проекти, както и програмата, съгласно която в Афганистан идваха руски транспортни хеликоптери и техника. Но Сергей Лавров съобщи, че Русия е готова да продължи нейното реализиране, като смята това за свой принос в стабилизирането на положението в Афганистан. Още повече, че резервните части за хеликоптерите се произвеждат в Русия, както и подготовката на афганистански летци на учебната база в град Новосибирск.