НАТО готви наказателна процедура на България

НАТО готви наказателна процедура на България

Публикувано от:

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет “Визия 2020” и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи “Сега”. Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

По неофициална информация по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 година. Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти. Т. нар. програма за неподкрепа ще ограничи достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса.

Брюксел вече даде зелена светлина на “План 2020”. По време на форума Хайнрих Браус похвали документа и го определи като амбициозен. “В Брюксел сме готови да помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно “Визия 2020” – тя може да допринесе за трансформирането на Въоръжените сили на България в рамките на НАТО и ЕС. Всички съюзници трябва да се адаптират. Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници. Заедно с промишлеността може да използваме всички механизми като “Интелигентна отбрана” и други подходи, за да подобрим нашите способности”, заяви Браус.

Заплахите на НАТО са очаквани, защото от няколко години за България се говори като изключение. Последният преглед на структурата и възможностите на армията са показали, че тя реално не може да участва във военни действия. Брюксел вече няколко пъти отправя предупреждения към София в рамките на дипломатичния тон. По време на посещението си през пролетта бившият генерален секретар на алианса Андерс Фог Расмусен призова София да прекрати зависимостта си от Русия по отношение на армията и да започне модернизация. Въпреки че тогава ангажимент беше поет и от президента Росен Плевнелиев, и от тогавашния премиер Пламен Орешарски, така и не беше направено нищо. Едва с идването на служебния военен министър Велизар Шаламанов започна да се работи по програмата за модернизация.

След последните изяви на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов шансовете да се избегне наказателната процедура не са големи. Преди два дни той показа, че няма да следва “План 2020”, ако стане премиер. Планът предвижда да бъдат купени 8-10 западни изтребителя и да се “пенсионират” старите руски самолети. Това предизвика задочен спор между София и Москва. “Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един “Фантом” е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка “Фантом” ми се вижда най-малко удачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър. Аз уважавам много Шаламанов, в прекрасни отношения сме, но те все пак трябва да знаят, че са служебни министри. Даже според мен не би трябвало и министри да се казват – назначени чиновници от президента”, заяви Борисов.