Наталия Касаткина: «Важно е да обичаш това с, което се занимаваш!»

Наталия Касаткина е уникална руска балерина, прима на Болшой театър в периода 1954-1976 година, а към днешна дата — балетмайстор и сценарист, работеща в дует със своя съпруг Владимир Василиев. Те са автори на десетки романтични, драматични и философски постановки, както класически, така и в авторска новаторска обработка. Вече 50 години техният тандем е както на сцената, така и в живота. Те са първите, които се осмеляват да създадат балети по музика на композитори, забранени в СССР — Игор Стравински, Николай Каретников и други. От 1992 година съпрузите са художествени ръководители на Московския театър за класически балет, който пристига на турне в България на 07.12.15г.

 В поредица от интервюта за руски медии Наталия Касаткина разказва за абсурдни ситуации, които са съпътствали професионалната й кариера. А това е следствие от професионалното й мото: „Да живеят всички жанрове освен скучните!”. През годините на социализма Касаткина и Василиев са охарактеризирани като модернисти. Тяхното новаторство остава абсолютно чуждо и неразбрано от тогавашния министър на културата Фурцева. Въпреки съветската тематика в балета „Геолози”, нейният коментар е: „Облечете му на това момиче една поличка! ”. Артистичният тандем първи поставят в СССР балета „Пролетно тайнство” на емигранта композитор Игор Стравински. Министър Фурцева по онова време, гледайки премиерата на балета „Свещена пролет” казва: „Аз тези модернисти няма да ги допусна и до прага на Болшой театър” Тя удържа на думата си.

През декември месец, на българска сцена любителите на балета ще могат да видят два емблематични спектакъла на легендарния Московски театър за класически балет. Приказката за деца и възрастни ”Лешникотрошачката” и „Пепеляшка”. И двата спектакъла пристигат с оригиналните си декори, които със своята пищност ще придадат особена тържественост на спектаклите.