Населението в Украйна призовава военните да не стрелят срещу тях

Танковете на украинската армия се опитват да влязат в град Краматорск, но пътя им бе преграден от мирни граждани, които призовават военните да не стрелят срещу населението. Опълченците преградили улиците на града със защитни съоръжения и автомобилни гуми. Според кореспондент на РИА Новости, който информира от мястото на събитието, защитниците на Краматорск се групират в центъра на град.

„Нашата Брестка крепост ще бъде градската администрация”, съобщи на РИА Новости лидерът на местния отряд за самоотбрана Иван, който помолил за анонимност на фамилното му име. Той твърди , че те дори не разполагат с оръжие.

Напомняме, че по-рано при щурма на местното служебно летище в Краматорск, четирима от опълченците били ранени при стрелба от огнестрелно оръжие. Двама от тях били хоспитализирани в Донецк, тъй като в Краматорск няма хирургическо отделение, а в съседния Славянск пътищата са блокирани.

„Слава Богу, засега няма убити”, уточни Иван.
Същевременно в Славянск и Горловка, привържениците на федерализацията са успели да превземат управлението на милицията и разположените в тях оръжейни помещения.
От седмици в източна Украйна: Донецк, Харков и Луганск се провеждат митинги на привържениците на федерализацията. По-късно протестните акции заляха още 10 източно украински града в Донецка област. По-рано властите на Украйна обявиха за стартирането на широкомащабната спецакция чрез използване на военните части. Най-силно противопоставяне от страна на протестиращите и силовиците бяха в северната част на Донецка област – градовете Славянск в събота и Краматорск във вторник.