Населението в Донбас гони украинските военни от градовете си

Населението в Донбас гони украинските военни от градовете си

Публикувано от:

В Дебалцево местни жители гонят от домовете си бойци на Националната гвардия на Украйна, предаде «Звезда».

Хората там са възмутени от това, че украинските военни не си тръгват от градовете им и организират погроми.

«Защо украинските медии разпространяват, че украинските военни си тръгнали от Дебалцево? В момента те се намират на покрива на сградата, където живем. Видяхте ли, кой е окупирал покрива ни? Това са хората на Порошенко, Аваков и Тимошенко, на Тягнибок и Турчинов», се възмущава местна жителка.

Днес Дебалцево е един от най-важните стратегически райони. За този град претендират както украинските военни, така и опълченците. Причината е в това, че контролът на този населен пункт означава – контрол над директна магистрала между Донецк и Луганск. Засега тази територия се контролира от украинската армия. Но в момента тя е принудена да отстъпва границите на града под напора на разгневени местни жители.

В Иловайск ситуацията е същата. Местна жителка разказа, как украински бойци щурмували нейния павилион. След редица такива случаи, настроението на местното население вече е агресивно.

«Те се занимават с мародерство. Обират местното население. За павилиона ми се води борба 2 часа. Те не можаха да отворят веднага вратата. Един БТР стоеше пред павилиона, докато те го разграбваха. Взеха всичко. След като разграбиха магазина ми, те просто отидоха да спят. Грабят всичко, дори дрехите на хората. Ето това е тяхната война», разказала жената.

Напомняме, че в края на август украинските батальони се озоваха в обкръжение на опълченците. По време на боевете там са загинали около 3,5 хиляди украински войници. По-късно, в резултат на преговори с опълченците, правителствените сили успяха да изведат част от военнослужещите си от обкръжението.

Същевременно, във Върховната рада изясняват причините за провала на операцията в Иловайск. Командирите на наказателните батальони обвиняват в провала си всички, но не и себе си.