Въпреки санкциите, НАСА удължи договора с Роскосмос

НАСА ще заплати на Роскосмос още 490 млн. долара за транспортирането на американските астронавти в орбита с руските кораби „Союз“. Необходимостта от удължаването на споразумението с Федералната космическа агенция на Русия е възникнала във връзка с възможния недостиг на средства за оборудване на новите американски пилотируеми кораби.

Директорът на НАСА Чарлз Болдън уведоми Конгреса, че Ръководството на космическото ведомство на САЩ се опасява, че американските апарати ще са готови не до 2017 г., както бе запланувано, а по-късно. За какъв конкретно срок е предвиден новият договор, не се уточнява.

Сега едно място в кабината на „Союз“  струва на НАСА около 76 млн. долара. По този начин, продължаването на договора между НАСА и Роскосмос ще позволи на американските астронавти да извършат още шест полета на руските кораби.

САЩ, които не само, че сами въведоха санкциите срещу Русия, а накараха още и европейците, по-активно сътрудничещи с Русия, да направят това, сега не се спират в името на печалбата да потъпчат „собствените си принципи“. Впрочем, за Вашингтон винаги всяка идеологическа ценност или принцип е била само прикритие за извличането на печалба.

Ръководството на Роскосмос вече заяви намерението си да продължи международното сътрудничество по МКС през следващите десет години. Очаква се същото да направят и останалите участници в проекта – Европейската космическа агенция и Япония.