НАСА скъса с Русия

Вашингтон. Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) заяви, че спира по-голямата част от контактите си със служителите на Руската космическа агенция. По този начин се затвърдява влошаването на руско- американските отношения след анексиране на Крим, съобщава New York Times.

 

НАСА ще направи изключение само за операции, включващи Международната космическа станция. В противен случай ситуацията с комуникацията между двете страни силно ще се затрудни.

 

По-рано през месец март изпълнителният директор на американската космическа агенция Чарлс Болдън заяви, че отношенията с Русия са нормални, но изглежда оттогава нещата са се променили. Миналата седмица Болдън използва нарастващото напрежение с Русия, за да разкритикува Конгреса за липсата на финансиране, което води до настоящата зависимост на американските космически мисии от Русия.

 

Прекъсване на дипломатическите отношения с Русия направи и НАТО вчера. Страните от Алианса решиха, че скъсват всякакво гражданско и военно сътрудничество с Русия.