НАРОДНОТО ОПЪЛЧЕНИЕ НА ДОНБАС ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЯВА:

НАРОДНОТО ОПЪЛЧЕНИЕ НА ДОНБАС ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЯВА:

Публикувано от:

„На 9 май в медиите се появи информация, че опълченците на Донбас от отрядите по самоотбрана, са превзели две украински подвижни ракетни установки „ГРАД“. Уточняваме, тази информация не е вярна“, съобщиха представителите на Народното опълчение.

„Тази информация е невярна. Тя е насочена от украинските дезинформатори с цел да легитимират действията на украинските военни сили със собствените им ракетни установки „ГРАД“ срещу мирното население, уж в отговор на действията на Народното опълчение на Донбас“, гласи съобщението на опълченците.

„ЩАБЪТ НА НАРОДНОТО ОПЪЛЧЕНИЕ НА ДОНБАС ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЯВА, ЧЕ НАШИТЕ ОТБРАНИТЕЛНИ ОТРЯДИ НЕ РАЗПОЛАГАТ С ПОДВИЖНИ РАКЕТНИ УСТАНОВКИ „ГРАД“ И НЕ СА ПРОВЕЖДАЛИ ДЕЙСТВИЯ ПО ЛИКВИДАЦИЯ НА ПОДОБЕН ТИП ОРЪЖИЕ ОТ БАЗИТЕ НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ!“, гласи съобщението, публикувано на официалната страница във Фейсбук на лидера на Народното опълчение на Донбас и губернатора на Донецка област – Павел Губарев.

Вчера, на 9 май, в Славянск се проведе тържествено мероприятие по случай 69-години от Деня на Победата през 1945 г. Празникът събра няколко хиляди души, съобщи РИА Новости.

Славянск

Въпреки военното положение в града, жителите на Славянск излезли на улиците, за да почетат паметта на загиналите във Великата Отечествена война.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=Sf-9VOtEovA[/embedyt]

На мероприятието с обръщение излезе наскоро освободеният от киевските власти Павел Губарев – лидерът на Народното опълчение на Донбас и  губернатор на Донецка област. Той призова всички жители на югоизточна Украйна да се обединяват и присъединяват към народното опълчение, за да се противопоставят на терора в украинския югоизток от украинските военни сили спрямо мирни граждани и възраждащия се фашизъм в страната.

Припомняме, че обявеният на 1 март за народен губернатор на Донецка република Павел Губарев бе арестуван в дома си (Донецк) на 6 март с обвинение за „посегателство срещу териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна, както и действия срещу конституционния строй“ и отведен в Киев, където системно е изтезаван и държан в изолация. Миналия месец Губарев обяви безсрочна гладна стачка.

На 7 май Павел Губарев и още двама привърженици на федерализацията бяха освободени в замяна на трима офицери от Службата за сигурност на Украйна. Сега Павел Губарев се намира на територия, контролирана от привържениците на федерализацията. На свой ред президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че Москва приветства освобождаването му.

Освободеният народен губернатор на Донецка република Павел Губарев

ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЛЕНИЕ НА НАРОДНО ОПЪЛЧЕНИЕ ДОНБАС (2)