Наришкин: САЩ и Брюксел постъпиха с България като с колония

САЩ и Брюксел постъпиха с България като с колония. Това заяви председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин по повод спирането на проекта „Южен поток“.

„На практика с България постъпиха като с колония. Просто позорно“, заяви председателят на долната камара на руския парламент по време на дискусия на тема „Русия и Европейския съюз: Перспективи и партньорства“.

Той отбеляза, че експерти изчисляват щетите за европейската икономика от наложените санкции на десетки милиарди долари само за тази година. „А към тях трябва да бъдат прибавени и пропуснатите ползи от проекта „Южен поток“, който беше спрян от Европейската комисия“, добави той.

На 1 декември руският държавен глава Владимир Путин заяви в Анкара след среща с турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия се отказва от проекта „Южен поток“.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер обясни, че „Южен поток“ вече е закрит.

Путин каза, че щом Европейският съюз не иска, газопроводът няма да бъде строен и препрати България към Брюксел за компенсации заради отказа й. Няма правни основания за подобни компенсации, отговори Европейската комисия.

Путин и Ердоган се разбраха в началото на месеца за съвместен проект за газова тръба с капацитет от 63 млрд. куб. м синьо гориво годишно, колкото се предвиждаше да има и „Южен поток“.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев заяви в телевизионно интервю, че България е спряла „Южен поток“ под натиска на Брюксел и Вашингтон.