Нападението срещу руското посолство в Киев демонстрира слабостта на украинските власти

Нападението срещу руското посолство в Киев и бездействието на украинската страна демонстрират слабостта на властите в Украйна, руските дипломати след този случай трябва да прекратят преговорите с ръководството на съседната страна до поднасянето на официално извинение и да поискат оставката на министъра на външните работи на Украйна, смятат руските политолози.

В събота руското посолство в Киев беше нападнато от демонстранти. По сградата бяха хвърляни бомбички, камъни, руското знаме беше свалено от пилона. Събралите се нарисуваха нацистка свастика на оградата и преобърнаха колите, паркирани в близост до посолството. Както отбелязват от телевизията, тълпата не е срещнала съпротива от правоохранителните органи.

30

Руското външно министерство изрази възмущение от тези провокативни действия и настоява, украинската страна да вземе всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на руските дипломати в Киев. От Министерството заявиха, че украинските власти не са взели мерки за защита на руското посолство, и че Москва разглежда това като много грубо нарушение на международните задължения. Въпреки това, западните страни блокираха в Съвета за сигурност на ООН предложеното от Русия заявление, осъждащо нападението срещу руското посолство.

28
Политологът Алексей Мухин смята, че атаката срещу руското посолство в Киев ясно показва характера на украинските власти:
– Тази ситуация показва крайната слабост на украинските власти, или откровеното им нежелание да защитят руското посолство, въпреки международното право. Това показва само, че украинските власти не спазват международното право и могат да си позволят да го направят, намирайки се под крилото на САЩ.
Както съобщиха украинските медии, и.д. министър на външните работи Андрей Дещица, които в събота е дошъл пред сградата на руското посолство в Киев, нападната от радикалите, е казал в присъствието на журналисти и под одобрителните викове на тълпата нецензурни обиди по адрес на руския президент Владимир Путин.

29
Политологът Александър Конков смята, че руската дипломация трябва да се дистанцира от всякакви преговори с украинските власти, докато те не поднесат подходящо извинение и не вземат адекватни мерки за разрешаване на ситуацията:
– Учудващо е, как се държеше министърът на външните работи на Украйна, който дойде уж за да спре действията на демонстрантите. Но взе активно участие в обидите към руската дипломация и руската държава като цяло. Мисля, че има смисъл да се поиска оставката на министъра на външните работи на Украйна за действията, които той лично предприе.
Русия предложи на Съвета за сигурност на ООН решително да осъди нападението в събота срещу руското посолство в Киев. Но западните страни блокираха в Съвета за сигурност на ООН предложеното от Русия заявление, което показва, че на киевските власти е даден карт бланш за всякакви действия, смята политологът Вячеслав Никонов:
– Не съм изненадан от позицията на западните страни. Западните държави се стремят към това, да доведат ситуацията до абсолютна безизходица, до максимум да изострят отношенията между Русия и Украйна и да сблъскат двете съседни страни.