Най-популярните руски гадания

Паметник на героите от филма "Мимино", Тбилиси, 2011 г.

В Русия зимите гадания винаги са били популярни. Въпреки че Руската Православна Църква не одобрява подобни неща, по села и градове хората никога не са изпускали възможността да научат поне малко, какво ни готви бъдещето.

Зимните гадания започват на 22 декември, деня на зимното слънцестоене, и завършва с Йордановден, на 19 януари (според руския църковен календар). Смята се, че най-доброто време за гадания е нощта срещу Рождество Христово, Йордановден и, разбира се, новогодишната нощ, разказва културологът Мария Шабанова:

– В Русия от древни времена е популярно гаданието със свещи. Искат се именно църковни свещи. Важен елемент е правилно подготвената вода, в която ще наливаме разтопен свещен восък. Наливаме водата в дълбока чиния, слагаме там парченце тамян, вечерта изнасяме чинията на улицата, където я оставяме до изгрев слънце. Ще е добре, ако във водата се отразяват звездите и Луната. Следващата вечер може непосредствено да се гадае. На глас задавате важния за вас въпрос, претопявате восъка и го изсипване във водата. По възникналата фигурка може да се гадае бъдещето.

За онези, които имат повече време за гадания, има един красив селски обичай – гадания с вишнева или ябълкова клонка. През нощта срещу 25 декември следва да се скъса в градината клонка на вишня или ябълка. В къщи я слагате във ваза край възглавницата и задавате интересуващия ви въпрос. Ако листата бързо се разтворят, вашето желание ще се сбъдне скоро. Ако до 19 януари пъпките само набъбнат, въпросът ще се уреди благоприятно, но не толкова скоро, както би ви се искало. Ако пък клонката остане гола, ще се наложи да се смирите: желанието ви в момента не е осъществимо. Казват, че макар и рядко, но клонката не само че дава листа, но и за почва да цъфти. Ако ви се случи нещо подобно, скоро чакайте голям успех в новата година.

Русия нямаше да е Русия, ако тук не гадаят на сняг. Мария Шабанова е сигурна, че тези гадания не бива да се подминават:

 – Обредът става привечер. Загатвате си нещо относно бъдещето, излизане на улицата и вървите по пресен, току-що паднал сняг. След това, без да се озъртате, се връщате в къщи. Сутринта гледате своите следи. Ако те са изтъпкани или прекосени от нечии други следи, вашето желание няма да се сбъдне. Ако пък останат непокътнати, провървяло ви е, скоро всичко, за каквото молите, ще се сбъдне.

Главното е, да не се опитвате ад повтаряте „снежното” гадание през новогодишната нощ, защото вероятността, че празнуващата тълпа ще остави следа на вашата „пътечка на желанията”, е доста голяма.

.