Най-известният автобус в Съветския съюз

Това е най-известният автобус в Съветския съюз

В предградията на град Ликино-Дульово, на 98 км североизточно от Москва, откриха нов изключително нетрадиционен паметник. Жълт автобус е кацнал на върха на бетонна площадка. Автобусът е модел ЛиАЗ-677, а паметникът се намира на площада в близост до Центъра за развитие на децата и младите хора „Спутник“. На паметна плоча е изписано „ветеран от пътя“.

ЛиАЗ-677 е най-известният автобус от бившия Съветски съюз. Той се движи по всички градски пътища в целия съюз повече от 30 години. Произведен е от Ли́кинский авто́бусный заво́д, който се намира в Ликино-Дульово. Въпреки своята разпространеност и популярност, ЛиАЗ-677 не е нито удобен, нито ефективен автобус. Двигателят му харчи 35 литра бензин на сто километра. Поради недостатъци в проектирането на системата за отопление на купето, вътрешността на автобуса се пълни с дим.

Автобусът има голям капацитет – от 110 пътници и независимо от всичките си недостатъци, се превръща в икона на обществения транспорт в Съветския съюз. Днес има редица паметници, посветени на ЛиАЗ-677, които се намират в различни краища на бившия СССР.

 

Във всички тях участва автобус – или истински, или реплика – издигнат на пиедестал. Производството на автобуса е спряно през 1996 г. Сега ЛиАЗ-5256, чието производство започва през 1986 г., е най-често срещаният модел автобус в Русия.

Източник: profit.bg.