Над 5 хил. Калашников са откраднати в Лвов

Боеприпаси, огнено оръжие, над десет реактивни гранатомета са откраднати от военните складове в Лвовска област, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от източник в Министерството на вътрешните работи на Украйна.
По-рано се съобщи, че в края на февруари в резултат на превземане от радикалистите районни управления на Милицията и частите на вътрешните войски в Лвов, са били откраднати около 1,2 хиляди единици огнестрелно оръжие. Изчезнали са около 1000 пистолета «Макаров», над 170 автомата Калашников, както и снайперски винтовки и картечници Калашников.
Също така, както беше докладвано на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, в края на февруари от военните складове на територията на Лвовска област, са били откраднати над 5 хиляди автомати Калашников, 2741 пистолета Макаров, 123 леки картечници, 12 реактивни огнехвъргачки «Шмел». В хода на следствието беше установено, че в складовете липсват 1500 гранати Ф-1 и значително количество боеприпаси (патрони и др.), разказа източникът.
«Част от това оръжие може да попадне в неспокойните от социално-политическа гледна точка, области на Източна и Югоизточна Европа», смята директорът на Центъра за стратегии и технологии Руслан Пухов. «Като се вземе предвид, че северните и източните граници на Украйна се намират под усилена охрана, с голяма вероятност може да се предположи, че значителната част на това оръжие ще бъде нелегално прехвърлена през западни области в съседни държави – Румъния, Албания, Преднестровие, на Балкани. Безусловно, впоследствие част от оръжията може да се озоват и в други страни на Европейския Съюз», поясни Пухов.