Наградиха руски студенти за превод на българска литература

Руски студенти българисти бяха наградени на тържествена церемония в българското посолство в Москва в навечерието на 24 май.

Източник: БНР

Студентите  участваха в традиционния конкурс за превод на българска художествена литература. Отличилите се студенти получиха своите награди лично от българския посланик в Русия Бойко Коцев.

„За мен е чест и удоволствие да видя тук толкова много верни и искрени приятели на България, някои вече овладели, а други изучаващи с любов и усърдие нелесният български език. Вие сте своеобразните настоящи и бъдещи посланици на нашата култура в необятната руска страна“, заяви посланикът, цитиран от БНР.

Класиралата се на първо място Ана Скопилатова от четири години изучава български език във Филологическия факултет на Петербургския държавен университет.

„Много обичам България. Много ми е интересно да изучавам българските танци хоро и ръченица и това е душата ми. Ходих в България вече два пъти и се надявам, че скоро ще бъда пак във вашата страна“, сподели Скопилатова.

Наградиха руски студенти за превод на българска

На церемонията в българското посолство своите удостоверения за завършена поредна степен получиха и десетките руски граждани, които посещават курсовете по български език, организирани от Българския културен институт в Москва.