МО на РФ: Щеше да е странно, ако британските ВМС не бяха забелязали руската подводница в Северно море

Подводницата „Стари Оскол“ се движи в надводно положение, заедно с буксир на Черноморския флот, и щеше да е странно, ако британските ВМС не я бяха забелязали. Това се казва в съобщение на управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

По-рано британски медии съобщиха, че кораби на Военноморските сили на страната са прехванали и съпровождат руска подводница в Северно море. Британските военни заявиха, че откриването на подводницата е резултат от съвместните усилия със съюзниците им от НАТО и ВМС запазват бдителността си за защита на Великобритания от потенциални заплахи“.

„В руското военно ведомство са удивени, че за откриването на подводницата, движеща се на бавен ход в надводно положение, и то съпровождана от буксирен кораб, са били необходими съвместните усилия на ВМС на Великобритания и съюзниците им в НАТО“, се казва в съобщението.

Министерството също така отбелязва, че в продължение на няколко дни преминаващите в близост търговски кораби на различни страни по стара морска традиция са поздравявали моряците в Баренцово, Норвежко и Северно море.