МО на РФ: Скандалът около Балтийско море – поредната вълна на русофобска истерия

Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че скандалът, разразил се в резултат на прелитането на руските самолети Су-27 над американския кораб „Доналд Кук“ в Балтийско море, е поредната вълна на русофобска истерия в Европа. Това гласи коментарът на министерството във Facebook, предаде ТАСС.

„Не е трудно да се досети човек, че причината за шума изобщо не е в руските самолети. Тя е в стремежа на нашите полски и американски колеги са използват създалия се (или провокиран от тях) шанс като повод за поредната вълна на русофобска истерия в Европа“, коментира представителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„На този фон бе уморително да се следят страстните заявления на тази тема по една от американските радиостанции от „уж“ руските „военни експерти“ Фелгенхауер, Сутягин и др., които говорят за подготовка на голяма война със Съединените щати и почти бойни действия“, отбеляза генералът.

Официалният представител на МО на РФ отбеляза, че за него е неясна причината, поради която заслужени офицери и генерали, притежаващи богат опит и знания, преминали през войни и отдали десетки години на военна служба, ги наричат просто „пенсиониран“ или в най-добрия случай, просто „военен“.

А гражданин, който никога дори не се е приближавал и на километър до музей на Въоръжените сили, бива представян като „независим военен експерт“, само заради това, че е постоянен посетител на всеки семинар на НАТО в западните столици“.

По-рано Кремъл изрази солидарност с оценката на Министерството на отбраната на РФ за случая с американския миноносец в Балтийско море, припомня ТАСС.