МО на РФ предупреди Анкара за възможните последствия от действията по отношение на руските военни

Аташето по въпросите за отбраната, военноморският аташе при посолството на Турция в Москва контраадмирал Ахмет Гюнеш, в неделя бе спешно извикан в министерството на отбраната на РФ за разговор с руския заместник-министъра на отбранителното ведомство Анатолий Антонов, предаде ТАСС.

„Турският военен дипломат беше ясно предупреден за възможните пагубни последствия от необмислените действия на Анкара срещу руския военен контингент, изпълняващ мисии в борбата с международния тероризъм в Сирия“, съобщиха от министерството.

„По-специално, беше изразена дълбоката ни загриженост относно поредните провокативни действия на турската страна по отношение на руския патрулен кораб в Егейско море, който, за да избегне сблъсък с турския кораб, е бил принуден да открие предупредителен огън от разстояние, което гарантира, че той няма да бъде засегнат“, добавиха от Министерството на отбраната.

„Контраадмирал Ахмет Гюнеш веднага обеща да уведоми Анкара за съдържанието на руското предупреждение“, съобщиха от ведомството.

Инцидентът в Егейско море

В неделя екипажът на руския стражеви кораб „Сметливий“ е предотвратил сблъсък с турски траулер в северната част на Егейско море.

„На 13 декември 2015 г. екипажът на руския стражеви кораб „Сметливый“, който е бил на 22 км от гръцкия остров Лемнос, в северната част на Егейско море, е предотвратил сблъсък с турски траулер“, се казва в съобщението.