МО на РФ иска още един „самолет на Страшния съд“ от второ поколение

Министерството на отбраната на Русия има намерение да поръча втори модернизиран въздушен пункт за управление (ВзПУ) със специално предназначение на базата на самолет Ил-80, както и модернизирани самолети-ретранслатори (СРТ) с общо предназначение Ил-22. Това съобщи пред ТАСС генералният директор на НПП „Полет“ Алексей Комяков.

„Планове за модернизация на ВзПУ и СРТ има и Генералният щаб, и главното командване на Въздушно-космическите сили. Поставена е задачата за увеличаване на съществуващата групировка от такива самолети и довеждането на функционалните й възможности до ниво изисквания към днешна дата. Промишлеността е готова за решаването на такава задача“, каза Комяков.

Той добави, че министерството на отбраната вече е изявило желание да получи втори самолет от това поколение. „Ние сме готови да направим това, което зависи от нас, а министерството на отбраната разбира, че това е необходимо“, отбеляза събеседникът на агенцията.

По-рано ОПК създаде за министерството на отбраната на Русия ВзПУ със специално предназначение от второ поколение на базата на Ил-80.

Въздушните командни пунктове бяха наречени в САЩ „самолети на Страшния съд“ – doomsday planes. Предполага се,  че те ще бъдат задействани в случай на ядрена война, ако наземните структури на управление бъдат унищожени. Най-известните самолети от подобен тип са американските Е-8В, създадени на базата на Boeing-747, и руските Ил-80 на базата на Ил-86.