МО на РФ: За едно денонощие в Сирия примирието е нарушено 15 пъти, ранени са 4 души

За едно денонощие режимът на прекратяване на бойните действия в Сирия е бил нарушен 15 пъти, като 11 от нарушенията са регистрирани в Дамаск, в резултат на което са били ранени 4 души. Това се казва в съобщение на Центъра по примирие на враждуващите страни на територията на Сирия, публикувано на сайта на министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС.

„За едно денонощие режимът на прекратяване на бойните действия е нарушен 15 пъти (в Дамаск – 11 пъти, в Алепо, Хама, Дераа и Идлиб – по 1). При обстрела на незаконни въоръжени формирования на жилищни квартали и подразделения на правителствените войски в Дамаск са били ранени 4 души. Руските ВКС и ВВС на Сирия не са нанасяли удари по въоръжените групировки на опозицията, заявили съгласието си с примирието и съобщили пред руския или американския център за примирие данни за месторазположението си“, съобщиха от Центъра.

Отбелязва се още, че за денонощието предварителни споразумения за примирие в Сирия са постигнати със старейшините на шест селища в провинция Дамаск, в момента се водят преговори с лидерите на 6 въоръжени формирования в провинциите Дамаск, Дераа и Хомс.

„Броят на селищата, в които са подписани заявления за прекратяване на бойните действия, останаха без промяна – 42. Общо с лидерите на НВФ са подписани 30 заявления, – се казва в съобщението. – В руския Център за примирието постъпват обръщения от представители на опозиционните сили, в които те изразяват желание да участват в процеса на обсъждане на нова конституция за Сирия“.

Според информация на руската страни се е състояло работно съвещание с губернаторите на провинциите Идлиб и Латакия по въпросите за организиране на процеса за връщане на мирния живот в населените места, освободени от правителствените войски.

„Опитвайки се да попречат на процеса на примирието, терористите от ИДИЛ започнаха лов на старейшини, ръководители на администрацията на селищата и полеви командири от „умерената“ опозиция, сключили споразумение за прекратяване на бойните действия. Центъра за примирие на враждуващите страни ще окаже съдействие за гарантирането на сигурността“, съобщават още от Центъра.