МО на Русия: Терористите от ИД се крият от руските въздушни удари в джамиите

Терористите от ИД в Сирия се спасяват от ударите на Въздушно-космическите сили на Русия в джамиите, заяви пред журналисти зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов.

„Днес ние разполагаме с данни, че терористите се крият в джамиите. Имаме видео кадри, че терористите крият и техниката си около джамиите“, каза той след среща с военните аташета на различни страни.

„Знаейки нашето уважително отношение към джамиите, те прекрасно разбират: ние никога при никакви условия няма да нанесем удари по невоенни обекти“, подчерта зам.-министърът.

Руските военни внимателно проверяват разузнавателните данни преди да нанесат въздушен удар по обекти на ИД в Сирия, заяви Антонов.

„Ние сто пъти проверяваме разузнавателните данни. Решенията, които се приемат на тяхна основа са добре преценени, обмислени и разчетени. И ние нанасяме удари, само когато знаем на 100 %, че ще попаднем в целта“, каза още той.

Антонов припомни, че при разузнаването руските военни използват не само информацията от сирийските партньори, но и данни от космическото и въздушното разузнаване.

„Напоследък все по-често говорят, че руските самолети удрят не върху тези цели… Знаете ли, това е някак непрофесионално, това е някак дори обидно… Защото те си мислят, че ние взимаме целите непонятно откъде, що за цели са това, и едва ли не ние бомбардираме училища, джамии, както твърдят, детски градини“, добави Антонов.

„Не може така да не се уважават Въоръжените сили на Русия“, заяви той.

Зам.-министърът на отбраната отбеляза също, че партньорите на Русия оценяват по друг начин действията на руските военни в Сирия.

Министерството на отбраната на РФ е предложило на участниците в коалицията, начело със САЩ да предават на руското военно ведомство разузнавателна информация за целите, свързани с дейността на ИД, заяви още Антонов.

„Ако нашите колеги от коалицията срещу ИДИЛ разполагат с конкретни данни, конкретни параметри за това къде се намират бандите на ИД, ние с удоволствие ще приемем тези данни и ще ги имаме предвид в работата си“, каза той.