Моят Санкт Петербург

Александър Петросян е руски фотограф от Санкт Петербург, носител на множестве международни награди за фотография. Необичайното при Александър е, че той посвещава десетилетия на родния си град, а това, което най-много го интересува, е неговата атмосфера – комичните моменти, с които се сблъскваме всеки ден, и нелепите противоречения, които са част от живота във всеки голям град.

Petrosyan12

Фотографът е далеч от мисълта, че работата му ще промени света, но все пак се надява, че чрез нея съгражданите му ще могат малко по-добре да разберат средата, в която живеят.

Political meeting of people in St.Petersburg Russia

В непрестанен източник на вдъхновение за Александър се превръщат улиците на Петербург, където той прекарва целия си живот. Историческият център на града се състои от няколко десетки квадратни километра и фотографът ги познава като дланта на ръка си.

6

Всички снимки, които прави, докато пътува, той оставя за себе си,  защото смята, че окото на туриста може единствено да се плъзга по повърхността. Санкт Петербург обаче е неговият свят и той го познава в дълбочина.

4

Това е град, изтъкан от история – от времето на руската империя, през почти пътното му унищожаване през Втората световна война и провинциализацията му в последвалия комунистически режим, до странния му ренесанс в олигархичната среда на путинова Русия.

8

Градът през повечето време от годината е мрачно и студено място, затова жителите му се придвижват по улиците максимално бързо и целеустремено. Според Александър това забързано ежедневие прави така, че интересните и абсурдни моменти да изпъкват още повече.

photographer-alexander-petrosyan-42-1024

„Всеки вижда живота през собствен ъгъл, но аз се интересувам повече от парадоксите и неочакваните ситуации. Всяка случка е неописуема, понякога моментът за снимката просто идва“ – споделя фотографът пред сп. „Хък“.

Road repair in Russia

Александър получава първия си фотоапарат на 12 години. От 2000 година работи професионално като фоторепортер, въпреки че му се е налагало да спира с това си занимание и да си търси друга работа заради тежките икономически условия в Русия.

14

В момента работи  към вестник „Комерсант“, но негови снимки са излиза и в други престижни издания като „Нешънъл Джиографик“ и „Нюзуик“.

3

Снимките, които прави, напомнят на кратки разкази, всеки детайл в тях означава нещо, но и контрастира с друг и по този начин обогатява значението на фотографията.

photographer-alexander-petrosyan-1-1024

“Възприемането на едно изображение зависи от много фактори – разказва той. – Но ако снимката е направена с определена енергия, зрителят няма как да не я усети, независимо къде по света се намира и каква е неговата култура. Вярно и е това, че всеки фотограф може да е безпристрастен, неутрален и да не влага личното си мнение в работата си, но една безразлична снимка никога няма да докосне зрителя.“

13

Фотографът описва себе си като един своеобразен рибар, който търпеливо наблюдава случващото се и знае, че ще има дни с богат улов, но и такива, в които няма да се случи нищо. За него фотоапаратът е просто инструмент, а най-важни остават наблюдението, анализирането на ситуацията и непрекъснатата практика.

12

„Най-трудно е да не се повтаряш, да се отдръпваш от собствения почерк, стил и навици. Трябва непрестанно да актуализираш мисленото си и непрестанно да търсиш промяната.“

photographer-alexander-petrosyan-4-1024

Като свои учители и първи вдъхновителите във фотографията Петросян определя Анри Картие-Бресон и великите руски фотографи Борис Смелов и Сергей Максимишин, а през последните няколко години самият той се превръща в един най-прочутите улични фотографи в Санкт Петербург.

1

Въпреки това, Петросян предпочита да остава зад камерата, а не пред нея и в типичния си лаконичен стил заявява: „Не виждам смисъл да се чувствам горд от нещо, човек винаги може да опита да подобри дори и най-големите си постижения. Или казано с други думи – просто съм щастлив, че все още не съм изгубил интерес.“

Още фотографии на Александър Петросян можете да намерите в личния му блог, както и в профила му в Инстаграм.

Източник: binar.bg