Московското метро се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература

Метрото в Москва се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература, съобщи „Гардиън“. Над 100 произведения на руски класици са достъпни за пътуващите. Те могат да бъдат изтеглени безплатно в електронен формат чрез сканиране на код със смартфон или таблет. Читателите могат да избират между имена като Антон Чехов, Лев Толстой и Александър Пушкин.

Така руските класици могат да бъдат четени от над 2 милиарда души всяка година, които използват метрото в руската столица. Подобна инициатива вече стартира и в 700 от градските автобуси. Московчани са окуражавани да предлагат кои книги да бъдат включени към виртуалната библиотека. Проектът съвпада с инсталацията на безплатен интернет във всички влакове, обслужващи 195-те станции в града, която ще бъде завършена до края на 2014 г.

„Идеята е отлична. Толкова е удобно да се използва библиотеката в метрото, защото не е необходима регистрация. Изборът все още е доста ограничен, но ако добавят някои съвременни и чуждестранни автори, ще бъде просто супер. Дори ще съм съгласна да плащам и малка такса“, коментира 37-годишната Таня Керекелица.

Не всички обаче одобряват технологичните нововъведения. 35-годишният учител Иля Чипига заяви:

„Предпочитам печатните книги. Но всеки харесва различни неща. Няма как всички да са доволни. Някои хора харесват сериозни книги, класики, а други – не. Важното е хората да бъдат накарани да четат.“

Източник: lira.bg