Московският театър на Таганка на 50 години

Прочутият московски Театър на Таганка отбелязва своята 50-годишнина. Специално за юбилея беше създаден спектакъл „Тагански фронт”, който за първи път ще бъде показан в деня на рождението на трупата – 23 април.

Постановката е посветена на три поколения актьори на Таганка и преди всичко на създателя на театъра, изтъкнатия режисьор Юрий Любимов.
Автор и продуцент на „Тагански фронт” е актьорът от Театъра на Таганка с 20-годишен стаж Владислав Маленко. В навечерието на премиерата той заяви:
– Опитах се да направя такъв спектакъл, за да могат хората да си спомнят, че е имала стил на Таганка, метод на Юрий Любимов. Театърът на Таганка – това е умение да се възприеме онзи социален конфликт, който се натрупал в обществото и да му придаде художествено осмисляне.
Спектакълът „Тагански фронт” действително е пълен с фирмени белези на Театъра на Таганка. Например, действието на спектакъла започва не на сцената, а на улицата пред входа на театъра и продължава във фоайето. Някога тук също е започвал един от най-прочутите спектакли на Юрий Любимов – „10 дни, които разтърсиха света”.
В спектакъла ще участват известният джазмен-експериментатор Сергей Летов и лидерът на култовата руска рок-група „ДДТ” Юрий Шевчук, който е и автор на музиката към постановката. Нейният сюжет е биография на Театъра на Таганка, която била сложна. Успехът, всенародната любов към актьорите-кумири, главен от които бил Владимир Висоцки – това е от едната страна. От другата – закриване на спектакли от чиновниците от съветската идеология, принудената емиграция на Юрий Любимов в 80-те години на миналия век, след това неговото завръщане в трупата, която успя да се разцепи на две. А преди три години в резултат на конфликт с артистите, Юрий Любимов напусна своя театър.
Разбира се, никакви конфликти не могат да изтрият постиженията на режисьора-реформатор Юрий Любимов. Та нали в средата на 60-те години Любимов създаваше не просто нова трупа, а нова представа за театъра. Това било театър на идеи, способен да изследва социалните процеси и философските основи на живота, да бъде едновременно и критик, и духовен наставник. Всяка премиера на Таганка ставаше обществено събитие. Във всички постановки на Юрий Любимов винаги се чувстваше неговия мощен темперамент, блестящ ум и остро чувство за ритъма на живота.
В деня на рождението на Театъра на Таганка, Юрий Любимов планира да бъде в друг театър, където ще бъде представена негова постановка по романа на Достоевски „Бесове”. Но на Таганка се надяват, че маестрото ще дойде при тях. Както заяви Владислав Маленко, „ние вярваме в Юрий Петрович, вярваме, че той ще бъде с нас”.