Московските чудотворни икони

Автор: Кириллица  |  2015-10-21 17:16:11

Те отвръщат на нашите молитви, помагат ни и ни спасяват тогава, когато не е по силите на човек да промени нещо… Всяка икона е чудотворна, ако имаме достатъчно вяра, за да го забележим.

Владимирската икона на Божията Майка. Храм „Свети Николай“ в Толмачи, Държавна Третяковска Галерия

mi2 

Когато слухът за нейната чудотворност стигнал до сина на Юри Дългоръки, княз Андрей Боголюбски, решил да пренесе иконата на север. Но минавайки през Владимир, конете, които возили чудотворната икона, спрели и не могли да помръднат. Смяната на конете с други също не помогнала. Князът разтълкувал това знамение, като желание на Божията Майка да остане във Владимир, където за две години построили храма „Успение Богородично“.

Иконата на Владимирската Божия Майка я наричат още застъпница: тя отблъснала войските на Тамерлан от Москва, спасила Москва от завладяването на принц Мазовши, помогнала при „Великото стоене на р. Угра“.

Пред тази славна икона са се извършвали най-важните държавни актове на Русия: клетви за вярност към Родината, молитви преди военни походи, избиране на Всеруските Патриарси.

В Русия се чества Владимирската икона на Божията Майка три пъти в годината като благодарност за трикратното спасяване на страната с Нейна помощ: 3 юни, 6 юли и 8 септември.

Чудотворната Тихвинска икона на Света Богородица. Храм „Тихвинска икона на Божията Майка“

mi3

На 31 октомври 1680 година в село Алексеевско на север от Москва е била тържествено осветена новата Тихвинска църква: от Кремъл към нея тръгнало църковно шествие начело с патриарха и цар Фьодор Алексеевич. В деня на освещаването на храма царят му подарил главната светиня – чудотворната Тихвинска икона на Божията Майка.

Удивителното е, че храмът „Тихвинска икона на Божията Майка“ не е бил затворен дори по съветско време. Оцелял е и по времето на сталинското строителство на ВДНХ в тази местност.

Според едно съвременно предание, през 1941 година, по времето на зимното нападение на германците срещу Москва, именно оттук е била взета чудотворната икона на Тихвинската Божия Майка, с която, по заповед на Сталин, обиколили със самолет града. Скоро след това било първото успешно настъпление на Червената Армия, което завършило с превземането на град Тихвин. Почита се иконата на 26 юни (по Юлианския календар).

Иконата на Божията Майка “Търсеща загиналите”. Храм „Възнесение на Славещия“

mi4

Московската икона „Търсеща загиналите“ е била нарисувана от италиански майстор и е принадлежала на московски дворянски род. Последният й собственик неочаквано се разорил, овдовял и останал с три малки дъщери. Като изпаднал в крайно отчаяние, той се пропил и бил близо до самоубийство. Но с последни сили, както разказва летописът, той започнал да се моли пред иконата и получил помощ. Животът на семейството се оправил: дъщерите, които нямали зестра, се омъжили щастливо, а благодарният баща предал светинята на рода в храма на своята енория.

След това самата икона преживява много изпитания: по време на френското нашествие през 1812 година я разсичат на три части и я разхвърлят. След намирането и възстановяването й тя се скита по различни храмове, но един го разрушават, друг го затварят. Много нещастия е преживял образът в атеистичното време, но не свършвал, според очевидци, потокът от чудеса, изходящи от древния лик на Богородица. Съвсем скоро, през 80-те години, в храма „Възнесение на Славещия“ е имало силен пожар. Изгорял кивотът, но огънят се оказал безсилен пред образа на Пречистата.

Празникът на иконата на Божията Майка „Търсеща загиналите“ е на 18 февруари.

Иконата на „Света Богородица Милостива”. Зачатиевски женски манастир

mi5

Иконата на „Света Богородица Милостива“ се намира в самия център на столицата, в Зачатиевския манастир. Помага на много прихожани да си родят дете, да разрешат семейни конфликти.

Според преданието чудотворната икона на Пресвета Богородица „Милостива – Кикска“ е била нарисувана от светия апостол и евангелист Лука. Тя се намира в манастир на остров Кипър и е известна с това, че от древни времена и до днес идват при нея за помощ бездетни жени. През XVIII век в Зачатиевския женски манастир в Москва идва копие на тази икона „Милостива“. След революцията и затварянето на манастира светинята била в храма „Пророк Илия“ и едва преди 7 години чудотворният образ се върнал в обителта.

Празникът на иконата е на 12 ноември и 26 декември.

Иверската икона на Божията майка. Иверски параклис

mi6

Иверската Икона на Божията Майка (Одигитрия) е една от най-прочутите и почитаеми икони в православния свят, светиня на Иверския манастир на Атон.

Древната чудотворна икона на Иверския манастир е вариант на Одигитрия, където ликът на Божията Майка е склонен и обърнат към Младенеца Христос, който също е представен леко обърнат към Богородица. На брадичката на Богородица е изобразена кръвотечаща рана, която, според сказанията, е нанесена от противниците на иконите. Иконата е от ХI в.; сребърната грузинска украса – от началото на ХVI в.

През ХVII в. в Русия, по времето на цар Алексей Михайлович Иверската икона е била особено почитана. Най-известната икона, прославила се с многобройни чудеса, било руското копие на гръцката икона от 1648, което се намира в Иверския параклис.

През 1929 затворили Иверския параклис, а през 1934 го разрушили. Не е известно местонахождението на образа: според последни данни, това може да бъде Иверската икона от колекцията на Третяковската галерия. През 1995 Иверският параклис бил възстановен. По молба на патриарх Алекси ІІ в Иверския манастир на Атон направили ново копие на иконата (изпълнено от иконописец Лука, йеромонах от Ксенофонтовия манастир).

Свети Николай. Угрешската икона

mi7

Известният образ на Николай Чудотворец попаднал в Третяковската галерия от Николо-Угрешския манастир. Това е мъжки манастир. Макар че не е сред московските обители, е тясно свързан със столицата през своята 600-годишна история.

През 1380 година на път за Куликовското поле войската на Великия княз Дмитрий Иванович спряла за почивка. Тогава се явила на благоверния княз Дмитрий иконата на Светеца и Чудотворец Николай и усилила вярата и надеждата на княза, „сия вся угреша сердце его“. От тогава това място се нарича Угреша.

Когато се връщали от Куликовската битка, отслужили молебен на мястото на явяването на иконата и благоверният княз Димитрий наредил на това място да се построят храм и монашеска обител в чест на Свети Николай.

До закриването на манастира в параклиса се съхранявала част от бора, върху който се явила иконата. След закриването на обителта вътре и извън параклиса всичко било разорено, а иконата била предадена в Държавната Третяковска галерия.

Иконата на Божията Майка “Утоли моя печали”. Храм „Николы-в-Кузнецах“

mi8

Копие на чудотворния образ на Богородица „Утоли моя печали“, донесен от казаците в Москва през 1640. Днес съдбата на тогавашната икона е неизвестна.

Чудотворната икона се чества на 25 януари. Датата е определена през 1760 година в памет на изцелението на една болна жена, която видяла светия образ и се изцелила след молебен в навечерието на 25 януари в църквата „Святитель Николай на Пупышах“ в Москва. От това време са и съставените за нея служби и акатист.

http://cyrillitsa.ru/actual/22839-moskovskie-chudotvornye-ikony.html