Москва разчита, че визитата на Джон Кери ще спомогне за нормализирането на отношенията със САЩ

На 15 декември държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Москва с работна визита, съобщиха от руското външно министерство, предаде ТАСС. В хода на преговорите с министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров „се предполага, че ще бъдат обменени мнения по въпросите за двустранното сътрудничество и актуалните международни проблеми“, информираха от дипломатическото ведомство.

„Ситуацията в руско-американските отношения остава сложна. Серията от стъпки на конфронтация, предприети от Вашингтон под предлог украинската криза, силно удари върху сътрудничеството между страните ни, – констатираха от министерството. – От март 2014 г. САЩ „замразиха“ дейността на двустранната президентска комисия, на няколко етапа въведоха ограничителни мерки срещу руски граждани и организации“.

„Отговаряйки на основата на взаимността на подобни действия, включително и на опасните стъпки във военната сфера, Русия последователно посочва необходимостта от спазване в отношенията на принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи, – обърнаха внимание в министерството. – При това ние продължаваме съвместната работа с Вашингтон в тези насоки, в които сътрудничеството отговаря на руските интереси и на задачите за поддържане на международната сигурност“.

Основните въпроси

Едно от централните места в диалога, подчертаха от министерството, заема проблемът с противодействието на тероризма.

От руското МВнР отбелязаха, че РФ активно работи с американските и другите партньори „над създаването на условия за начало на политически процес“ в Сирия на основата на Женевското комюнике от 2012 г.

„В търговско-икономическата област голяма част от американските компании искат да продължат работата си на руския пазар, – обърнаха внимание от министерството. – Независимо от санкциите, двустранният стокообмен през 2014 г. се увеличи с 5,6 процента до 29,9 млрд. долара“. През тази година „взаимната търговия демонстрира негативна динамика, понижавайки се с 30 %“, заявиха още от руското министерство.

В Москва редовно поставят въпроса за „разрешаването на проблемите, създадени от Вашингтон в двустранния дневен ред още преди кризата в Украйна“.

„Искаме прекратяване на „лова“  от страна на правоохранителните органи на САЩ на руски граждани в трети страни, – подчертаха от руското външно министерство. – Особено внимание отделяме на защитата на правата на руските деца в приемни семейства, подложени на жестоко отношение от страна на американските им осиновители“.

От МВнР на РФ отбелязаха, че „въпреки трудностите в отношенията, продължава реализирането на няколко десетки руско-американски споразумения“. Сред тях са Договорът за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия от 2010 г., „играещ важна роля в гарантирането на стратегическата стабилност в света“, добавиха от министерството.

„Разчитаме на това, че визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Русия, която ще бъде втората за тази година, ще спомогне за нормализирането на руско-американските отношения, от чиято атмосфера в голяма степен зависи общият климат на световната сцена“, заявиха в МВнР на РФ.